2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ellentmondásos tervekből épülhet Bush elnöki könyvtára

2007. április 5. 13:15

George W. Bush leendő elnöki könyvtárának terveit kezdettől fogva heves viták kísérik.

Elnöki irányítás alatt az iratok titkosítása

Az amerikai könyvtárak nagy szerepet játszanak az elnöki örökség megőrzésében és létrehozásuk gyakran szül társadalmi ellenállást. Az elmúlt hónapban több egyetemi tanár és metodista vezető is hevesen tiltakozott Bush könyvtárának tervei ellen.

A leendő könyvtár helye

A könyvtár egy 11 ezer hallgatót számláló magánegyetemen, a Déli Metodista Egyetemen (Southern Methodist University - SMU) szeretnék létrehozni az elnök emberei. Az egyetem évekig dolgozott az árajánlaton, de 2006 novemberében két professzor is kifogásolta, hogy a létesítendő könyvtár egy hiábavaló háborút kikényszerítő elnökkel hozná kapcsolatba az intézményt. William McElvaney és Susan Johnson szerint W. megszegte a nemzetközi törvényeket és "félrevezette az amerikai közvéleményt". Érveik az egyetemi tanárok körében is támogatásra találtak, aggodalmaik pedig a médián keresztül is nyilvánosságot kaptak. A vita két fő téma - az őszinteség és az egyetemi autonómia - körül folyik.

A kritikák szerint W. Bush itt elhelyezendő iratai aligha kerülhetnek nyilvánosságra, mivel a kormányzat ellenőrizni kívánja az információáramlást. Maga az elnök írta alá 2001-ben azt a rendeletet, amely korlátozza a hozzáférést az elnöki könyvtárakban tárolt anyagokhoz. Ezzel az intézkedéssel erősen meggyengült az az 1978-ban hozott törvény, amely nyilvános betekintési jogot biztosított az elnöki iratokba. Most azonban az elnök és örökösei késleltethetik a hozzáférést, amivel arra kényszerítik a történészeket és a tudósokat, hogy hosszadalmas jogi eljárásokba bonyolódjanak, ha be akarnak tekinteni az iratokba.

Az idősebb Bush könyvtárának avatása, 1997

Sidney Blumenthal, Clinton elnök tanácsadója és politikai újságíró szerint "a titkosság a Bush kormányzat fétise. Az elnök már világossá tette, hogy nem akarja nyilvánosságra hozni a dokumentumokat. A kormány hatalmas mennyiségű anyagot titkosított - olyan anyagokat, amelyeket az előző kormányok soha nem minősítettek volna át" - mondta Blumenthal.

Bush elnök tervei más problémát is felvetettek. Sokan úgy vélik, hogy a könyvtárban dolgozó szakértők veszélyt jelentenek az egyetemi autonómiára. Az intézmény ugyanis nem az egyetem vezetése alá tartozna, hanem a Bush Alapítványnak felelne, így félő, hogy csak olyan tudósok kapnának kinevezést, akik támogatják Bush politikáját és pozitív színben tüntetik fel az elnököt. R. Gerald Turner az egyetem elnöke azonban megalapozatlannak tartja a könyvtárral kapcsolatos aggodalmakat. Szerinte a terv növelni fogja az egyetem átláthatóságát. "Idővel elülnek majd a könyvtár körüli politikai viták, és előtérbe kerülnek a történeti szempontok" - mondta Turner.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár