2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sztálinizmustól a polgárjogi mozgalmakig: kutatható lesz az amerikai kommunisták története

2007. március 23. 11:45

Hamarosan a New Yorki Egyetem Tamiment Könyvtárának birtokába kerül az Amerikai Kommunista Párt (Communist Party USA) története.

Fehér foltok Amerika történelmében

Váratlan történeti gyűjteménnyel gazdagodik a Tamiment Könyvtár: kutathatóvá teszik az Amerikai Kommunista Párt iratanyagát. A több évtizednyi párttörténet szinte minden részlete átadásra kerül, így az alapító dokumentumok, titkos kódok, személyes levelek kötegei, a Moszkvából átcsempészett titkos utasítások, Lenin kitűzők, fényképek milliói és a párttagok viselkedési kódexei is.

A dokumentumok az Egyesült Államok történetének egyik legérdekesebb mozgalmába engednek bepillantást, amellyel kapcsolatban ma is nagyon sok a fehér folt. A könyvtár igazgatója, Michael Nash szerint az intézmény történetében is ígéretes a pillanat, hiszen sosem kaptak még ilyen hatalmas gyűjteményt.

A New York Times-nak liberális és konzervatív történészek egyaránt elismerték, hogy a levéltári anyagok átadása hihetetlen mértékű kutatómunkát igényel, csak a katalogizálás éveket vesz majd igénybe. Az iratanyag a mozgalom földalatti, hidegháborús perióduástól a civil- és polgárjogi mozgalmak születéséig adatolja a kommunisták tevékenységét. Egyelőre kérdéses, hogy az iratok alapján tisztul-e az amerikai mozgalmárok és Moszkva kapcsolatának ellentmondásos történetéről alkotott kép.

A dokumentumok között kuriózumok is találhatók, így például egy az a levél is, amelyben Buharin az amerikai kommunistáknak szánt irányelveket közölte és egy pártkatona kabátzsebében juttatta Amerikába. A irányelvek szerint a pártnak katonákat és tengerészeket kellett volna toborozni, a tisztviselők ellen kellett volna agitálni és a munkásokat fel kellett volna fegyverezni. A levél arra is figyelmeztetett, hogy a tagok nem folytathatnak filantróp vagy oktatási tevékenységet, mivel az ellenkezik az államhatalom megragadásának és a proletárdiktatúra megteremtésének eszméjével.

A CPUSA még 2006 elején javasolta az intézménynek, hogy vegye át az iratokat. A levéltár kezdetben nem is hitték el az ajánlatot, de a nyár során aztán a levéltárban gyakornokoskodó diákok összecsomagolhattak a pártirodákban, és közel 20 ezer könyvet, újságot, szórólapot és a The Daily Worker egymillió fényképét vittek magukkal. A kommunisták vezetője, Sam Webb szerint a dokumentumok jobb helyen lesznek az intézményben, és még többen megismerhetik a kommunista eszméket.

Az amerikai kommunizmus története eddig csak a Kongresszusi Könyvtár tulajdonában lévő, moszkvai dokumentumok mikrofilm-másolataiból volt kutatható, amelynek a Tamiment Könyvtár 2000-ben már megkapta egy másolatát. A történészek szerint a szovjet gyűjtemény és a most átadásra kerülő amerikai anyag összehasonlításából is érdekes dolgok derülhetnek ki.

Sokakban persze ezzel kapcsolatban aggályok is felmerültek: van, aki szerint a kommunisták csak önmagukat tömjénezik az átadással és csak a saját elvtársaikat engedik majd kutatni. Az intézmény és a Párt sietve cáfolta ezeket a vádakat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár