2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták az 1723-ban elsüllyedt dereglyét Szegeden

2004. május 15. 20:31

Nagy valószínűséggel megtalálták a régészek annak a római kőfaragványokat szállító hajónak a maradványait, mely 1723-ban egy kikötési manőver során süllyedt el - tájékoztatta az MTI-t a kutatásokat vezető Szalóky K. Attila pénteken.

Korábban

Az elsüllyedt tiszai dereglye nyomában
A Tisza szegedi szakaszán 1723-ban elsüllyedt sószállító dereglye felkutatását szerdán kezdi meg az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület - tájékoztatta az egyesület elnöke, az expedíció vezetője kedden az MTI-t.
A pollen elárulja a hajóroncsok korát
Serge Muller, a Montpellier Egyetem II. kutatója azt állítja: a hajóroncsokban talált, egy-egy régióra jellemző növények pollenszemcséi nyomravezethetik a kutatókat a hajó eredeti építési helyének azonosításában.
Megtalálták Dareiosz hajóhadának roncsait
Görög és kanadai régészek arra számítanak: feltárhatják az i. e. 492-ben Athosz hegyénél megsemmisült perzsa hajóhad maradványait.
Megtalálták Nelson admirális hajóját
Hivatásos kincsvadászok bejelentették: Uruguay partjainál megtalálták Horatio Nelson kedvenc hajóját, az HMS Agamemnont, melyen az admirális elcsábította Lady Hamiltont, és elvesztette egyik szemét.
Megtalálták Darwin hajóját
Brit tengeri régészek egy csoportja bejelentette, hogy közel jár a hajózás története egyik legfurcsább rejtélyének megoldásához: vélhetőleg megtalálták azt a hajót, melyen Charles Darwin evolúciós elméletéhez vezető kutatásait végezte.

Mint korábban a Múlt-kor is beszámolt róla, tiszai búvárok ki szeretnék emelni a Szegednél 1723-ban elsüllyedt dereglyét. Úgy tűnik, tervüket siker koronázza. Egy felborult fa hajóroncsot találtak a búvárok a Tisza medrében, amelyből egy darabot - a benne lévő vasszöggel együtt - a felszínre is hoztak - közölte az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület elnöke.
A felszínre került famaradványok az elsődleges vizsgálatok alapján a kérdéses korból származnak, és a szög is megegyezik a XVIII. századi folyami hajóépítésénél használatosakkal. Ezért a szakemberek valószínűsítik, hogy a keresett hajó maradványára akadtak rá.

A búvárok merülését megelőző műszeres vizsgálatok azt mutatták, hogy a most megtalált roncshoz közel még egy hajó fekszik a folyó iszapjába süllyedve, ezért a délután folyamán újra lemerülnek a víz alatti régészek. Az eredetileg só szállítására használt hajó III. Károly császár és király parancsára szállította volna a gyulafehérvári erőd építési munkálatai során előkerült római oltárköveket Bécsbe. A három római kőgyűjteménnyel megrakott dereglye útvonala a Maroson vezetett Szegedig, ahol a kikötőben átrakodtak egy nagyobb hajóra, amely később a Dunán folytatta útját a császárvárosba. A Tisza parti városban történt, hogy a 17 nagyméretű kőfaragványt szállító egyik hajó elsüllyedt a kikötési manőver közben. A Kulturális Örökségvédelmi hivatal tudományos vezetésével folyó kutatások célja a hajó és szállítmányának megtalálása. A siker esetén a tervek között szerepel a roncs és a teljes rakomány kiemelése és a hajó rekonstrukciója. A most folyó munkák összesen 4,5 millió forintos költségein egyenlő arányban osztozik az önkormányzat, az egyesület és néhány szegedi cég.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár