2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nyugati nézőpontot nehezményezik a kanadai egyetemisták

2007. február 15. 12:30

Történelem angol szemmel

`Ahogy a levélből kitűnik, a két hallgató nem okol senkit ezekért a szörnyű előítéletekért. Szerintük szervezeti problémáról van szó, ami a tanmenet jellegéből adódik. Ez tisztességes hozzáállás` - mondta Ben Forster, a Western Egyetem történelem tanszékének professzora. Forster elmondta, hogy a hallgatói létszám az elmúlt hét-nyolc évben nagy mértékben megnőtt. A tanszék már számos változtatást bevezetett. A hallgatóknak választaniuk kell egy nem európai vagy észak-amerikai történelemmel foglalkozó kurzust is, ami valamennyire pótolja a hiányt. Megkezdődött az ehhez szükséges előadók verbuválása is.

"Az egyetem azzal bízott meg bennünket, hogy elsősorban az európai és észak-amerikai történelemmel foglalkozzunk. A növekedés idején is inkább ezekre a területekre kerestünk előadókat, mert ez könnyebben volt indokolható a költségvetés szempontjából" - mondta Forster. De szerinte és Brian Timney dékán szerint, a tanszék az elmúlt időkben sokat változott. Kilenc új professzort alkalmaztak, és továbbiak alkalmazását is tervezik."

Az elmúlt két-három évben olyan mértékű növekedést tapasztaltunk, ami sokkal szélesebb kitekintést és újabb területek bevonását igényli" - mondta Timney. A történelem tanszék ezért olyan új kutatási területeket is szeretne bevezetni, mint a környezettörténet és a nyilvános történelem (public history). A dékán és a tanszékvezető éppen a költségvetési javaslaton dolgozik, amely új állások betöltésére is lehetőséget ad.

"Terveink között szerepel egy Latin-Amerikával és egy Ázsiával foglalkozó történész alkalmazása. Szeretnénk egy olyan előadót is, aki az imperializmus történetét kutatja, különös tekintettel Afrikára, Délkelet-Ázsiára és Indiára. A Latin-Amerikával foglalkozó kutató feladatai közé tartozna a rabszolgaság történetének feltárása" - mondta Forster.

"Nem tudom pontosan megmondani, hány új kinevezéssel bővül a történelem tanszék a jövőben, mivel vannak bizonyos határok a növekedésben, amit nem lehet túllépni. Úgy vélem, a széleskörű, több területet is érintő oktatás nagyon fontos, de nem tudunk mindenkinek mindent megtanítani. Arra kell törekednünk, hogy hallgatóink jó alapokat kapjanak" - mondja Timney. "A változáshoz azonban nem elég új professzorok alkalmazása és új kurzusok bevezetése - ez a könnyebbik része a dolognak. Megfelelő feltételeket és könyvtárat is biztosítani kell az új kutatásokhoz" - mondja Timney.

Luz Hernandez-Saenz professzorasszony egy másik problémára hívja fel a figyelmet. "Minél inkább beleássuk magunkat egy témába, annál nagyobb szükségünk lesz idegen nyelvekre. A hallgatók viszont nem szívesen dolgoznak idegen nyelven. Így azokkal a korlátozott számú forrásokkal kell beérnünk, amelyeket lefordítottak angolra. Ez viszont azt jelenti, hogy ezután is angol szemmel fogjuk látni a történelmet."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár