2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1956. május: Rákosi utolsó szereplése

2006. május 15. 09:57

Rákosi utolsó szereplése a nyilvánosság előtt

19.

Rákosi Mátyás utolsó alkalommal lép a nyilvánosság elé. A budapesti Sportcsarnokban a pártvezető a Rajk-per kapcsán elismerte: `Meg kell mondani nyíltan és őszintén, hogy abban, hogy nálunk ilyen súlyos törvénytelenségek előfordulhattak, hibás vagyok én magam is, aki a párt legfontosabb posztján állottam, de hibás bizonyos fokig pártunk akkori vezetése is.` Ezzel a beismeréssel nemcsak Rákosi, de a kommunista uralom is elvesztette legitimitását.

20.

Magyarország - Csehszlovákia 2:4 (1:2).

21.

A DISZ Petőfi kör újjáalakuló vezetőség tagjai: Bohó Róbert, Csatári Dániel, Diószegi András, Fekete Ferenc, Győrffy Sándor, Hardy Gyula, Hegedűs András, Horváth Teri, Huszár Tibor, Kázmér Sándor, Máté György, Nagy Balázs, Nagy József, Pataki Ferenc, Pécsi Kálmán, Sántha Ferenc, Somogyi Árpád, Révész György, Tánczos Gábor, Wirth Ádám.

25.

Meghalt Supka Géza, régész, politikus, prágai követ, a Könyvnap életre hívója, az MTA tagja.

29.

A belügyminiszter-helyettes utasításban teszi lehetővé a határőrség erőinek karhatalmi alkalmazását. A határőrség és a belső karhatalom csapatainak, alegységeinek együttműködéséről intézkedő utasítás szerint a két szervezet együttműködése a határsértők kutatására, razziára, a belső karhatalom őrségi zászlóaljai által őrzött objektumok megtámadása esetén a támadás elhárítására irányuló segítségnyújtásra terjedt ki.

85 millió dolláros kártalanításban állapodik meg Magyarország Jugoszláviával. A kártalanítási összeg nagyobb része az 1949-ben felfüggesztett, és még fennálló jóvátétel volt, a maradék pedig hazánk Jugoszláviával szemben fennálló egyéb kártalanítási ügyeit is lezárja.

Az Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK, más néven Montánunió) hat tagállamának külügyminisztere Velencében találkozott, és elfogadták az Európai Gazdasági Közösséget (EGK) és az Európai Atomenergia Közösséget (EURATOM) előkészítő Spaak-jelentést. Az ESZAK, az EGK, valamint az EURATOM szerződéseinek 1965-ös egyesítése alapozta meg az európai integrációt.

31.

Szabad Európa Rádió: `Mivel nincs veszély és nem is lehet veszély, mert hiszen azok a társadalmi rétegek, melyek felidézhetők, eltűntek az enyészetben. Mi szükség tehát az elnyomó szervezetek fenntartására, sőt növelésére?...`

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár