2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Centenáriumi kiállítás nyílt Onassisról

2006. október 11. 11:00

Túl a legendán címmel kiállítás nyílt születése centenáriuma alkalmából az athéni Benaki-múzeumban Aristoteles Onassis (Arisztotelisz Onasszisz) görög hajómágnásról.

`A görög vállalkozó szellem dinamizmusát megtestesítő` üzletember (Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök megfogalmazása) életútját 300 fotó és 500 vele kapcsolatos tárgy illusztrálja csupa elismerő kommentár kíséretében - anélkül, hogy megemlítenék a hajómágnás tevékenységével kapcsolatos vitákat.

A kisázsiai dohánykereskedő család szülötte vagyonát Argentínában alapozta meg, ahová 1922-ben emigrált, amikor Musztafa Kemal csapatai kiűzték Kis-Ázsiából a görögöket. 1933-ban vásárolta első hajóját, 1938-ban az első tankerét, majd az Egyesült Államokba költözött és a kor leghíresebb sztárjaival mutatkozott.

1946-ban nősült meg, felesége, Tina a másik vezető görög hajómágnás lánya volt. Tinától született mindkét gyermeke tragikus körülmények között meghalt. A második világháború után Párizsban élt, majd megvásárolta a Monte Carlo-i kaszinót. Itt tartotta a Christina yachtot, amelynek fedélzetén politikusokat, hírességeket látott vendégül fényűző tengeri utazásokra - így Maria Callast, a kor vezető opera-énekesnőjét is, aki 1960-ban élettársa lett. A viharos kapcsolat 1968-ig tartott, ekkor a milliárdos feleségül vette az öt évvel korábban Dallasban meggyilkolt John Kennedy amerikai elnök özvegyét, Jacqueline-t. Onassis 1975-ben hunyt el.

Egy-egy vitrin foglalkozik Maria Callasszal és Jacqueline-nal, kiállították az énekesnő által a Christina fedélzetén használt Steinway zongorát, rajta a Tosca partitúrájával. "Nem szép volt, hanem ellenállhatatlanul hódító" - idézi a kiállítás katalógusa Callas véleményét Onassisról.

A Benaki-múzeum november 12-ig nyitva tartó kiállítása részletesen ismerteti az anyagot finanszírozó Onassis-alapítvány tevékenységét, azonban a katalógus egy szóval sem említi azt a vitát, amely a hajómágnás egyetlen leszármazottját, Athina nevű lányunokáját állította szembe az alapítvánnyal. Az alapítvány ugyanis nem volt hajlandó Athinát elnökévé választani, az unoka pedig a maga részéről elutasította a kiállításra szóló meghívást.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár