2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Feltámasztott középkor a Centrális Galériában

2006. szeptember 13. 10:15

Állami és egyházi évfordulók, millenáris ünnepségek, szentté avatások, archaikus tradíciók újraélesztése, gasztronómiai kiárusítások, rockoperák idejét éljük. Ragályos középkor a rendszerváltás utáni Közép-Kelet -Európában címmel mindezzel szembesülhetünk is a Centrális Galéria új kiállításán.

A rendszerváltás utáni kulturális változások egyik érdekes jelensége, hogy nálunk is megjelent, amit Umberto Eco a hetvenes évektől kezdve "új középkorként" emlegetett. A Magyarországon és Közép-Kelet-Európában újra feltámasztott középkor sajátos jegyeket mutat, amelyek  megkülönböztetik a történelmi fesztiválok, látványosságok nyugati formáitól. Mindenekelőtt sokkal több benne a politika - olykor pozitív, de sokszor fenyegető vagy pusztító formában. A Jugoszlávia felbomlását követő háborúk a középkori műemlékeket is hadszíntérré tették. Más országokban a politikai csatákat vívják meg a középkori emlékek körül; vagy újonnan felépítik a nemzeti emlékhellyé tett középkori műemlékeket, a hajdan lerombolt óriástemplomokat.

De van más is: állami és egyházi évfordulók, millenáris ünnepségek, új nemzeti szentté avatások, az archaikus tradíciók újraélesztése a hozzájuk kapcsolódó ideológiák, pogány kultuszhelyek, panoptikumok, turisztikai és gasztronómiai kiárusítások, filmek, rockoperák és fesztiválok révén. Hatalmas, burjánzó massza, melynek szinte ragályos terjeszkedését érdeklődve, meglepődve és olykor aggodalommal szemléljük.

A kiállítás bemutatja az új műközépkor szövevényes politikai szerepét, hol szórakoztató, hol fenyegető megnyilvánulásait is. A kiállítás gazdag fotó és dokumentum anyaga, az "új középkor" lovagi tornáinak fegyverei, felszerelése, középkori tárgyak másolatai, újraálmodott korabeli öltözékek, ezt a jelenséget jól illusztráló filmek színes kavalkádja várja a látogatót a Centrális Galériában.

A magyar és angol nyelvű kiállítást az OSA Archívum,  a Pro Cultura Urbis Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzat Kulturális Bizottsága és a CEU Department of Medieval Studies támogatta.

A tárlat megnyitója: 2006. szeptember 15-én, 18 órakor
Helyszíne: 1051 Budapest, Arany János u. 32.
Kurátorok: Klaniczay Gábor, Tóth G. Péter, Dobó Katalin
Beszédet mond: Klaniczay Gábor a CEU és a Collegium Budapest Professzora
Harci bemutatót tart: Hidán Csaba

A kiállítás  2006. szeptember 15-október 20-ig, hétfő kivételével minden nap ingyenesen látogatható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár