2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Színháztörténet a föld alatt

2006. augusztus 17. 14:00

A Millenniumi Földalatti Vasút - kontinensünk legrégebbi és eredeti szépségükben megőrzött - állomásain a Budapesti Történeti Múzeum színháztörténeti kiállítása az előző század fordulójára kalauzol.

A budapesti színházi élet fénykora

Az állomásokon várakozó közönség `Színház az egész világ` címmel az előző századforduló gazdag színházi kultúrájával ismerkedhet meg 2006 január óta. A kimerítő színháztörténeti fejezetek helyett előadások színlapjai, fényképei, vagy díszlet- jelmeztervei adnak ízelítőt a földalattin utazóknak.

Kéméndy Jenő tervei Zigány Árpád Shakespeare c. darabjához, Nemzeti Színház, 1900. április 27.

A Deák téren például a pesti német nyelvű színház és a Nemzeti Színház történetével, a Bajcsy Zsilinszky úton a Népszínház előadásaival ismerkedhetnek az érdeklődők. Az Opera megállónál természetesen az opera történetéből villantanak fel jeleneteket, az Oktogonnál pedig az operett világsikerét idézik fel a kiállítás rendezői.

Spannraft Ágoston díszletképe Richard Wagner Tannhäuser c. operájához, Operaház, 1885. február 21.

A Vörösmarty utcánál a budapesti kabaréval találkozhatnak a nézők, a Köröndön a híres európai művészek, Sarah Bernhardt, Eleonore Duse, vagy Alexander Moissi és a 20. század első felének egyik legnagyobb hatású rendezője, színházi reformátora, Max Reinhardt együttesének a vendégjátékáról olvashatnak. Bajza utcai megálló a magyar újítók kísérleteinek, a Thália Színpadnak és az Új Színpadnak állít emléket.

A Hősök terén a Vígszínház és a Magyar Színház egykori nagyságaival - Törzs Jenővel, Varsányi Irénnel, Csortos Gyulával találkozhatnak. A Városligetben a Városligeti Színház, Budai színkör és más rövidebb, hosszabb életű ma már nem működő színi műhelyek emlékét idézik fel. A Mexikói úton a szervezők mintegy zárásként a Népopera (a mai Erkel színház) sikereire emlékeznek. 

Váltson jegyet a magyar színháztörténetre, és rögtönözzön kabaréjelenetet a szimpatikusabb ellenőrökkel! Élménybeszámolóját itt várjuk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár