2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkezdődhet a Várkert Bazár felújítása

2006. július 4. 15:45

A Várkert-bazár felújítására kiírt tendert évekkel ezelőtt elnyert cég ügyvezető igazgatója reméli, hogy egy-két hónapon belül elkezdhetik a munkálatokat. Farshad Khazei, a társaság ügyvezető igazgatója vasárnap az MTI-nek elmondta: amint az illetékesek aláírják a végleges szerződést, a 2004 novemberében kiadott jogerős építési engedély alapján kezdődhet a felújítás.

A világ egyik legveszélyeztetettebb műemléke

Az Ybl Miklós tervei alapján 1883-ra a királyi palota részeként felépült épületegyüttes a világörökség része. A kertben működött Ifjúsági Park 1982-ben zárt be, az utcaszinten a volt bazársorban kialakított műtermeket és a komplexumhoz tartozó két, összesen 62 lakásos épületet fokozatosan ürítették ki. A tulajdonosok cserelakást vagy a lakás ellenértékét kapták meg, a programra az állam 2003-ig egymilliárd forintot költött. A kulturális tárca 1999-ben kormányhatározatban döntött úgy, hogy műemléki helyreállítással többfunkciós rendezvényközpontot lehet létrehozni a világ 100 legveszélyeztetettebb műemléke között számontartott épületből.

Ilyen volt

A műemléki felújítás és a térszint alatti építkezés ára elérné a 15 milliárd forintot, 2-3 évig tart majd. A műemléki munkálatok 4,5 milliárdos beruházást igényelnek. Farshad Kazei hozzátette: az építkezés minden mozzanatára pályázatot írnak ki, a kerámiafelületek pótlására azonban mindenképpen az eredeti készítőt, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Rt-t akarják felkérni. A beruházás finanszírozásához állami támogatást nem kap a cég, egy bankkal azonban már aláírták a szándéknyilatkozatot, és megállapodtak a feltételekben is. A kanadai érdekeltségű vállalat eddig 700 millió forintot költött az adminisztrációs feladatokra és a tervekre.

Ilyen lett

A tervek alapján a térszint alatt 450 férőhelyes parkoló, kulturális központ, kiállítótermek, valamint exkluzív üzletek és kávézók kapnak helyet, a térszint felett pedig parkot terveznek. A kéthektáros területen lévő volt lakóépületekből irodaházakat alakítanak ki. A javasolt funkciót és a látványterveket egyeztették az ingatlan felett a hatósági felügyeletet ellátó Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal.

Kifogásolt plázajelleg a Vár tövében

Tavaly év végén a műemlék kezeléséért felelős Budavári Kht. többségi tulajdonosa, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a tulajdonos Magyar Államot képviselő Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezdeményezte a végleges szerződéstervezet felülvizsgálatát. A KVI az MTI megkeresésére nem kívánta a vizsgálat okát és jelenlegi állását ismertetni. A szerződést az előszerződés 2002-es aláírása után az eredeti tervek szerint már 2005 elején aláírták volna a felek az építési engedély megszerzését követően. A Várkert bazár vagyonkezelője, a Budavári Kht. 15 százalékos tulajdonosa, az I. kerületi önkormányzat nem támogatta a terveket. A Budavári Kht. igazgatója, Szamkó Katalin szerint elsősorban a tervezett központ "plázajellegét" kifogásolták. Az első tervek 2003-ban nem mentek át az építész-műemlékes szakmai zsűrin, ezért a Foundation Kft. némileg letett a térszint alatti beépítésekről.

Ilyen lesz

A befektető-hasznosító társaságot 2002-ben pályázat útján választották ki, az aláírt előszerződés szerint 60 évre térítésmentesen kapná meg az épület haszonélvezeti jogát, újabb 30 évre pedig opciót kapna annak megszerzésére ellenérték ellenében - ismertette Szamkó Katalin. Hozzátette: a haszonélvezőnek részletes terv alapján rendszeres karbantartást kell végeznie az épületegyüttesen.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár