2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vasmúzeum nyílt Kehidakustányban

2006. június 28. 10:15

Közép-Európa legnagyobb magánalapítású és működtetésű, 450 míves öntöttvas tárgyat bemutató vasmúzeumát adták át vasárnap az északi Zala-völgy gyógyfürdőhelyén, Kehidakustányban.

Az öntöttvas művészete

`Kezdetben csak hobbi volt, majd a vasművesség iránti elkötelezettséggel párosuló gyűjtőszenvedéllyé vált a tulajdonos e mesterség iránti vonzalma és sok évtizedes gyűjtőmunka nyilvánosságot igénylő eredményét láthatja a nagyközönség ebben a csaknem száz éves, eredeti állapotnak megfelelően újjáépített és kibővített egykori parasztházban` - mondta Várkonyi László, ennek az ipartörténeti ágnak a szakértője a vasmúzeum megnyitásakor.

Kehidakustány legújabb idegenforgalmi nevezetessége
a XVI. századtól a XX. század közepéig Magyarország, illetve Európa 32 neves  öntöttvas-műhelyében készült, csaknem félezer darab öntöttvas remeket mutat be. A tintatartóktól a szinte csipke finomságúan kimunkált 2 méter magas kályháig, a kisplasztikáktól  a domborműveken át a háztartási és diszítő eszközökig négy helyiség 150 négyzetméteres alapterületén és 120 négyzetméternyi falfelületén láthatók  a remekbe sikerült vastárgyak.

"A múzeumi kollekcióból a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 134 darabot védetté nyílvánított, köztük számos öntöttvas kályha, jelképábrázolás, családi használati eszköz, dombormű és kisplasztika található"  - közölte első tárlatvezetésekor Berczelly Attila fényképész, a Vasmúzeum Kulturális Szolgáltató Bt.  régiségkereskedő alapítója. A tulajdonos hozzátette: a helybeli  vendégváró egyesület bíztatására választotta-vásárolta "a múzeumi célra ideális, gerendás mennyezetű  és kemencés parasztházat", alig négy-ötszáz méternyire a gyógy- és élményfűrdőtől. Szerinte a "jelentős részben pótolhatatlan öntöttvas-művészeti alkotások nagyközönség számára hozzáférhetővé tétele megérte a fáradságot és a jelzálog-hitellel is terhelt 20 millió forintos ráfordítást".

Berczelly Lajos elmondta, hogy az útbaigazító térképpel,
írásos dokumentumokkal kiegészített múzeumi anyag révén  rendhagyó technika- és művészettörténeti-, vagy történelemórákat is vállalnak egész évben. Az egykori Deák-birtok község polgármestere, Lázár István szerint kevés falu mondhatja el,hogy nemcsak a haza bölcsének emlékmúzeumával, hanem az első magyar öntötvas-múzeummal is rendelkezik. Mivel ez az új kulturális létesítmény jelentősen bővítheti a kehidai élményturizmust, az  "önkormányzat támogatást nyújt a jövőben a működéséhez" - fűzte hozzá a polgármester.

Kehidakustány vasmúzeuma szeptember 1-ig minden nap 19 óráig tart nyitva, ezt követően pedig  - a következő év júniusáig -  10-18 óra között fogadja a látogatókat, hétfői szünnappal - közölték az avatóünnepségen.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár