2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyéves Shakespeare-fesztivál Stratford-upon-Avonban

2006. április 27. 18:50

William Shakespeare április 23-i születési és halálozási napján, egyben az angolok védőszentje, Szent György ünnepén a hagyományosnál is káprázatosabb külsőségek mellett rendezték meg az Avon-parti Stratfordban a szokásos felvonulást - számolt be róla a Népszabadság.

A nagy csinnadrattával beharangozott eseménysorozatról annak igazgatója, Deborah Shaw tájékoztatta Stratford-upon-Avonban a külföldi tudósítók csoportját. `A földkerekség legnagyobb show-jaként` emlegetett vállalkozás kétségtelenül óriási léptékű, a 442 éve született író mind a 37 színművére, 154 szonettjére és két elbeszélő költeményére kiterjed, melyek gyors egymásutánban keletkeztek, miközben az Erzsébet-kori géniusz színészként és egy társulat igazgatójaként is tevékenykedett.

A 2007. március 31-ig folyamatosan tartó szezonban természetszerűen olyan kevésbé ismert darabokat is bemutatnak, mint a János király. Maga a Royal Shakespeare Company 23 dráma színpadra állítását vállalta, a többi előadást olyan műhelyek jegyzik, mint például a Berliner Ensemble (II. Richárd), a moszkvai Csehov Nemzetközi Színházi Fesztivál együttese (Vízkereszt, vagy amit akartok), a Münchner Kammerspiele (Othello) vagy a Teatr Piesn Kozla (Macbeth). A közönség számára rendkívül vonzó lehet, hogy színpadon láthat olyan, többnyire hollywoodi `blockbusterekből` ismert sztárokat, mint Judi Denchet a Windsori víg nők musicalverziójában, Patrick Stewartot Antonius szerepében, vagy a nagy becsben tartott Ian McKellent a Lear király címszerepében.

A nagy várakozás mellett megkezdődött fesztivál nemcsak Shakespeare kultuszát szilárdítja meg, hanem egyedülálló lehetőséget teremt a bizonyításra a Royal Shakespeare Companynek is. Az ötlet soha nem valósulhatott volna meg Michael Boyd, az alig három éve kinevezett művészeti igazgató nélkül, aki konok kitartással képes keresztülvinni akaratát. Vezetése alatt a nemzetközileg is oly befolyásos RSC fennállása legnagyobb válságából tápászkodik fel. Korábbi igazgatója, Adrian Noble feladta a társulat londoni főhadiszállását a Barbican színházban, majd engedélyt kért a stratfordi színházépület lebontására és a helyén egy úgynevezett Shakespeare-falu kiépítésére. A brit kulturális élet színe-java fogott össze a terv megakadályozására. Boyd érdeme, hogy az elődje által hátrahagyott, közel 3 millió fontos adósságot megfordítva előteremtette a forrásokat a Royal Shakespeare Theatre 1930-ból származó, art deco műemlék épületének a megmentésére.

A cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár