2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A műkincsrablás a bűnügyi toplista bronzérmese

2006. április 25. 10:30

Az FBI szerint mintegy 8 milliárd dollár (1725 milliárd forint) értékben loptak műkincseket 2005-ben a világban. Szakértők becslése ennél jóval nagyobb összegről szól. A nemzetközi bűnözésben a drog- és emberkereskedelem után ugyanis a műkincsrablás a legjövedelmezőbb üzlet.

Nehéz pontos számot megállapítani, mivel nincsenek hivatalos statisztikák, és egyes országokban, mint például Németországban, azoknak a műkincseknek, amelyeknek nincs meghatározott piaci áruk, szimbolikusan egy eurós értéket tulajdonítanak.

Egy dologban azonban mind az Interpol, mind az egyes országok rendőrsége egyetért: a drog- és emberkereskedelem után a nemzetközi bűnözésnek ez a legjövedelmezőbb üzlete. Lopnak a múzeumokban, a nyilvános parkokban, de főleg - 54 százalékban - magánházakban, ahol könnyebb kijátszani a biztonsági berendezéseket, ha egyáltalán vannak ilyenek.

Egy nemrég közzétett tanulmány a műkincs-lopás kapcsán három új jelenséget boncolgat - írja a Corriere della Sera című olasz napilap. Az egyik, hogy megjelent a zsarolás, az ellopott mű visszaszolgáltatásának hajlandósága - pénzért. De ez nem mindig működik, mivel sok múzeumnak anyagi okok miatt le kell mondania a biztosításról, nem képes állandóan modernizálni, a biztosító követelményei szerint, a biztonsági berendezéseket. A másik újdonság a lopott tárgy felhasználása fizetési eszközként közvetlenül vagy közvetve. Ez utóbbi esetben a pénzmosásra szolgálhat. Például egy Vermeer-képet adtak hitelgaranciaként egy karibi banknak, ahová aztán később átutalták a piszkos pénzt. A harmadik, amikor alkualap, amellyel a bűnöző javíthatja helyzetét, ha más bűnökért tartóztatják le.

Egy lopott mű piacra dobásával legalább három évet kell várni, de  ez az utóbbi években kockázatossá vált, mert megjelentek olyan intézmények, mint az Art Loss Register, amelyek bizonyos ellenőrzést tudnak gyakorolni vásárokon, nemzetközi árveréseken, ahol a lopott művek felbukkanhatnak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár