2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lebukott az ókori pénzhamisító

2006. április 6. 11:00

Pénzhamisítást lepleztek le Olaszországban, de a tettes már örökre ismeretlen marad. Az esetet ugyanis több mint 2000 évvel ezelőtt követték el.

Nem az első ókori pénzhamisítást, de az eddigi legügyesebbet leplezték le a római La Sapienza Egyetem munkatársai. A Giuseppe Giovanelli által vezetett szakértőknek egy sokáig ezüstnek hitt pénzérme keltette fel a szakmai érdeklődését.

Vizsgálatuk eredményeképpen kiderült, hogy az ókori fizetőeszközt valójában ólomból verték, s valamilyen kémiai eljárással vontak rá egy vékony ezüst réteget. Ez az eljárás azonban különbözik az eddig megismertektől. Nem ráégették tehát az ezüstöt a felületre, s nem is addig kezelték a nemesfémmentes ötvözetet, míg az nem lett ezüstös, vagy aranyos csillogású. Giovanelliék mikroszkopikus szerkezet-elemzése galvanizáló technika használatát mutatta ki, melyet azonban az ókori hamisító nyilvánvalóan még nem ismerhetett.

A rejtély megfejtéséhez végül egy, a galvanizáláshoz hasonló módszert fejlesztettek ki kizárólag olyan anyagok felhasználásával, melyek a lelet keletkezési korában, vagyis az i.e. 3.században is léteztek. Az ólomtárgyat először rézacetátba merítették, majd híg ammóniában feloldott ezüstbe, így végül vékony ezüsthártya vonta be az ólmot.

S habár Arkhimédész törvényét alkalmazva már az ókori kereskedők is tudták, hogyan lehet a súly alapján kiszűrni a hamis pénzeket, egy-két forgalmas napon a csalók is szerencsével járhattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár