2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1956-os témájú dokumentumfilmek a 37. magyar filmszemlén

2006. február 9. 13:00

Korábban

Információs vetítésen: bennünk élő történelem

56-os nagyítéletesek

Adatok: 2005, színes, 59 perc, video
Rendező: Mohi Sándor, Tényi István

Tartalom: A filmben Szlama Árpád katonatiszt és egykori győri fogolytársai börtöntörténeteit ismerhetjük meg. A főhőssel együtt bejárjuk a pesti VIII. és IX. kerületi fegyveres harcok helyszíneit, amelyek az elmúlt ötven év alatt jelentősen megváltoztak (Kálvin tér és környéke), ugyanakkor néhol még az eredeti golyónyomokat is látni véljük az épületek vakolatában (József utca). Nagyon érdekes továbbá, hogy a börtönbe milyen módon tudtak mini rádiókészüléket becsempészni. A film után, a cím ígéretéhez képest mindenféle információ nélkül maradunk a hosszú börtönbüntetésre (10 év feletti büntetés), ítéltek személyét, számát, tetteit stb. illetően.

Kiknek ajánlott: A filmet a szenvedéstörténetekre fogékony, valamint az emberi lélek furcsaságait elemezni szerető fiatal és idősebb nézőknek ajánljuk.


És félt a Párt - keletnémet szolidaritás a Forradalommal


Adatok:
2005, színes, 43 perc, video
Rendező: Kiszely Gábor

Tartalom: A történet a II. világháború befejezésével, Európa újrafelosztásával indul, kevéssé ismert berlini archív képsorokkal, majd a potsdami konferencián, a szovjet megszállási övezeteken át, az 1953-as berlini munkásfelkelés igazi unikumnak számító képein keresztül jut el az 1956-os magyar forradalom témájáig.

Itt kezdődik a három egykori jénai egyetemista története. A történetekből kibontakozik, hogy az egykori NDK-ban 1956-57-ben általános, a magyar forradalommal való szolidaritás-megnyilvánulások (falpingálás, röplapozás, piros-fehér-zöld szalag a hajban) mellett a Jénai Egyetemen rendeztek egy szolidaritási diákbált, ahol a magyar nemzeti színekkel feldíszített bálteremben egy akkor viccesnek gondolt szolidaritási jelenetet is előadtak. A szervezőket 1958 tavaszán tartóztatták le, összesen 114 év fegyházbüntetést szabtak ki rájuk. Az interjúalanyok is 2-6 év büntetést töltöttek le, és utána ki maradt az NDK-ban, ki az NSZK "politikai fogoly vásárlási akciójának" keretében került nyugatra, és vált némi késéssel matematikussá, fizikussá. A film a rendszerváltás, a fal bontásnak képeivel, és Németország egyesítésével zárul.


A félelem nevében - bennünk élő történelem...


Adatok: 2005, színes, 52 perc, video
Rendező: Boros Zoltán

Tartalom: Marosvásárhely 1956: Az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem néhány hallgatója, egy baráti kör, az egyik társuk Tesla magnóján Tamási Lajos verset, a Piros a vér a pesti utcán címűt hallgatják meg. 1959. március: ugyanezen, akkor már ötödéves, végzős fiatalokat egy egyetemi gyűlésen ezért a "bűnükért" kizárják a hallgatók sorából. Néhány év kényszerű, fizikai munkásként eltöltött év után (bányászként, lakatosként, fúrómunkásként vagy ólomüveg szerelőként) jórészt visszakanyarodhattak az orvosi pályára, és ki Erdélyben maradt, többen a 70-80-as években átjöttek Magyarországra, és itt helyezkedtek el orvosként. A dokumentumfilm az ő rögös indulásukat és az egész életükre kiható egyetemi döntést járja körbe.

Kiknek ajánlott: Bár nem a klasszikus értelemben vett 56-os film, a gimnazistáknak mégis jó szívvel ajánljuk.


Harminckét sor - 1956


Adatok:
2005, színes, 56 perc, video
Rendező: Mérei Anna

Tartalom: A film az 1956 utáni megtorlás időszakának eseményeiről szól: két család (egy értelmiségi és egy munkás), Vásárhelyi Miklós és Bali Sándor otthon maradt feleségének, gyerekeinek példáján mutatja be a börtönre ítélt férfiak családjának helytállását, a kort, a társadalom szülte nehézségeket. A személyes sorsok felidézik azt is, hogyan élte meg a magyar társadalom 1956 bukását és a megtorlást, hogyan viszonyultak az áldozatokhoz. A film számmisztikája: a 32 sor a börtönből írható level sorainak számára utal, a film (biztosan nem véletlen) hossza pedig csendes tisztelgés a forradalom előtt.

Ennek a dokumentumfilmnek a versenyprogramban lett volna a helye.

Kiknek ajánlott: Gimnazistáknak kidolgozottsága, dramaturgiája, személyes történetei, képi világa és hossza miatt jó szívvel ajánljuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár