2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elajándékozzák a cseh erődöket

2006. január 13. 10:31

Elajándékozza a cseh hadsereg a II. világháború előtt a határ mentén épített katonai erődítményeket, mert eladásuk nem lenne kifizetődő.

"Eredetileg azt terveztük, hogy eladjuk őket. Kiderült azonban, hogy ez hatalmas adminisztratív munkába, sok pénzbe kerülne, s nem is lenne nyereséges. Minden erődítmény értékét szakértőkkel kellene felbecsültetnünk, ami nem olcsó. Minden objektumot a kataszteri hivatalban is be kellene jegyeztetnünk, hiszen eddig titkosak voltak, s nem szerepeltek a hivatalos nyilvántartásban. Így az a döntés született, hogy az erődítményeket inkább elajándékozzuk az érdeklődőknek"
- közölte a hét végén Karel Kühnl, cseh védelmi miniszter.

Csehország nyugati, északi és déli határa mentén jelenleg mintegy kétszáz kisebb-nagyobb erődítmény és mintegy hétezer egyszerűbb, vasbeton bunker van. Az erődítményeket és a bunkereket a múlt század harmincas éveiben az akkori csehszlovák kormány építtette védekezésül a hitleri Németország várható támadása ellen. Az 1935-ben elfogadott terv szerint tíz év alatt 1276 nagyobb és 15463 kisebb erődítményt kellett volna felépíteni. A határ menti szudétanémet területek Németországhoz való csatolása az 1938 szeptemberi müncheni döntés alapján azonban meghiúsította a terv maradéktalan megvalósítását. Az erődítmények és bunkerek többsége végül is egyetlen puskalövés nélkül került a náci Németország kezébe.

A cseh hadsereg jelenleg csak néhány objektumot használ, elsősorban lőszerek és más hadianyagok raktározására. Az építmények egy részét nyilván le kell majd rombolni, mert már nagyon rossz állapotban vannak, mások nehezen megközelíthető helyen épültek. A jó állapotban lévő és könnyen elérhető erődítmények iránt azonban nagy az érdeklődés. A dél-morvaországi Mikulov városa például már tárgyal a hadsereggel három bunker és egy kisebb megerősített szálláshely átvételéről. Az egyik kis bunkert le kívánják bontani, mert helyére ipari parkot terveznek, a többit pedig a helyi veterán egyesület kívánja üzemeltetni klubként és múzeumként.

A helyi hivatalok, a veterán klubok és katonai egyesületek más régiókban is a legkomolyabb érdeklődők közé tartoznak. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a turisták ugyancsak nagyon érdeklődnek a titkos katonai építmények iránt.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma-Kokes János, Prága)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár