2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eladó bunkerek és erődítmények Csehországban

2005. július 29. 10:15

A cseh hadsereg eladja a második világháború előtt a határ mentén épített katonai erődítményeket. `A védelmi minisztérium csupán néhány nagyobb objektumot hagy meg saját tulajdonában. Az összes többit fokozatosan el kívánjuk adni. A törvény szerint elsőként annak ajánljuk fel, akinek a földjein az objektumok fekszenek` - nyilatkozta Jan Pejsek, a védelmi tárca szóvivője a Lidové Noviny című lapban.

Csehország nyugati, északi és déli határa mentén jelenleg mintegy kétszáz kisebb-nagyobb erődítmény és mintegy hétezer egyszerű vasbeton bunker van. Az erődítményeket és a bunkereket a múlt század harmincas éveiben az akkori csehszlovák kormány építtette védekezésül a hitleri Németország várható támadása ellen. Az 1935-ben elfogadott terv szerint tíz év alatt 1276 nagyobb és 15463 kisebb erődítményt kellett volna felépíteni. A határ menti szudétanémet területek Németországhoz való csatolása az 1938. szeptemberi müncheni döntés alapján azonban meghiúsította a terv befejezését. Az erődítmények és bunkerek többsége végül is egyetlen lövés nélkül került a náci Németország kezébe.

A cseh hadsereg jelenleg csak néhány objektumot használ, elsősorban lőszerek és más hadianyagok raktározására. Az egyes erődítmények és bunkerek árát szakértők fogják meghatározni. Ezt megelőzően azonban a hadseregnek saját költségén el kell intéznie, hogy a objektumokat nyilvántartásba vegyék a kataszteri hivatalok. Titkos katonai építményekről lévén szó, az erődítmények és a bunkerek korábban nem szerepeltek semmiféle polgári nyilvántartásban. Az építmények egy részét nyilván le kell majd rombolni, mert már nagyon rossz állapotban vannak, míg mások nehezen megközelíthető helyen épültek.

A jó állapotban lévő és könnyen elérhető erődítmények iránt azonban nagy az érdeklődés. A dél-morvaországi Mikulov városa például már meg is kezdte a tárgyalást a hadsereggel három bunker és egy kisebb megerősített szálláshely megvételéről. Az egyik kis bunkert le kívánják bontani, mert helyére ipartelepet terveznek, de a többit a helyi veterán egyesület kívánja üzemeltetni klubként és múzeumként.

A helyi hivatalok, a veterán klubok és katonai egyesületek más régiókban is a legkomolyabb érdeklődők közé tartoznak. Néhány helyen már megtervezték azokat a turistautakat is, amelyek keretében látogathatóak lesznek az egykori erődítmények, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy a turisták érdeklődnek az eddig titkos építmények iránt. A dél-morvaországi Brünn környékén már két ilyen objektum is látogatható.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár