2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arany jegygyűrűt rejtett egy magyar hadisír

2005. december 7. 10:30

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hagyományőrző Irodája 2005. májusában egy magyar katona exhumálásakor arany karikagyűrűt talált, melyet most az elhunyt legközelebbi hozzátartozójának adnak vissza.

2005-ben a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Deutsche Dienststelle között munkakapcsolat jött létre. Ez a berlini szervezet őrzi a Wehrmacht anyagait, valamint szorosan együttműködik német partnerszervezetünkkel, a Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge-val (Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség).

2005. május végén Kovács Imre ezredes úr, berlini véderőattasé útján a Deutsche Dienststelle a Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge szlovákiai exhumálása során előtalált magyar azonosító jegyek alapján 13 magyar katona azonosításában kért segítséget a magyar illetékesektől. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hagyományőrző Iroda a Központi Irattár segítségével végezte az azonosítást. Az egyik magyar katona exhumálása során egy arany karikagyűrű került elő. A német illetékesek a hozzátartozók felkutatását kérték a gyűrű átadása érdekében.

Ez esetben sikerült azonosítani az azonossági jegy száma alapján Oláh István tizedest, és a HM felkutatta legközelebbi hozzátartozóját. Testvérével, Bozsik Istvánnéval felvették a kapcsolatot. Az adatokat egyeztették vele is, és megerősítette, hogy valóban a háborúban eltűnt bátyjáról van szó, akiről mostanáig nem tudtak semmit. A háború után édesanyjuk kerestette, de nem találták nyomát. Menyasszonya évekig várt rá, később férjhez ment, de sajnos már elhunyt.

2005 októberében az előtalált arany karikagyűrűt és 31 darab magyar azonosító jegyet a Deutsche Dienststelle munkatársa átadta Kovács Imre ezredes úrnak, aki futárpostával továbbította a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumhoz. A 31 darab azonosító jegy tárolás és további feldolgozás céljából a Központi Irattár részére átadásra került, ezek között található Oláh István azonosító jegye is.

Oláh István tizedest a Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge több magyar és német katonával együtt a Szlovák Köztársaság Spisska Nova Ves megye Svedlar nevű településén található községi temetőből exhumálta Hunkovce-i német katonai temetőbe. Ma B parcella 16. sor 690. sírhelyén nyugszik, és többé nem lesz ismeretlen, hanem a német hadisírgondozók felvésik nevét a sírkőre.

Oláh István tizedes arany karikagyűrűjének átadására 2005. december 14-én 11.00 órakor kerül sor a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, ahol Bozsik Istvánné részére Dr. Holló József vezérőrnagy adja át a hagyatékot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár