2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új elmélet a tengerészet vitatott kezdeteiről

2005. december 1. 12:00

Úgy tűnik, Ciprusra már 12 000 évvel ezelőtt is érkeztek alkalmi látogatók, márpedig a sziget legalább száz km-re van az azt körülvevő szárazföld legközelebbi pontjától is.

Megtalálták a világ legrégibb halászhajóját
Polinézek taníthatták hajózni az indiánokat
Megmenekültek a bronzkori hajó utasai
A hajójuk tette hódítóvá a vikingeket
Legendás kalózok és a hajórablások aranykora
VIII. Henrik kedvenc csatahajóját nem sikerült rekonstruálni
Titanic-múzeum épül Belfastban
Ciprus szigetére kb. az i.e. 9-10. évezredben érkeztek az első állandó lakosok. Mindeddig semmi nyom nem utalt arra, hogy ezt megelőzően emberek jártak volna a területen. Néhány, nemrégiben felfedezett tárgyi lelet azonban ellentmond ennek az állításnak, azt feltételezve egyúttal, hogy a nagy távolságú tengeri közlekedés jóval korábbi eredetű, mint ahogy azt eddig gondoltuk.

A leletek - néhány kőeszköz - a sziget nyugati és dél-keleti részein kerültek elő. Korukat kb. 12 000 évesre datálják. A váratlan felfedezés Albert J. Ammerman régész nevéhez köthető. A New York-állambeli Hamilton Egyetem munkatársa éppen nyári vakációját élvezte gyerekeivel, amikor meglátta a különleges darabokat, amelyek különböznek minden, a helyszínen eddig talált régészeti bizonyítéktól.

A tárgyak létezése aláássa azt a széles körben elfogadott nézetet, hogy őseink még az ókort megelőzően kimerészkedtek volna a nyílt tengerre. Márpedig a partokon talált kincsek erősen cáfolják ezt. Továbbra is bizonyítják viszont, hogy a tényleges letelepedés a leletek keletkezésének időpontjában még nem történt meg. Hiszen ellenkező esetben a sziget belsejében is találtak volna hasonló eszközöket. A látogatások tehát alkalmiak voltak. Ammerman állítása szerint "az eszközök típusa arra enged következtetni, hogy a szárazföldről érkező tengerészek minden évszakban néhány napot, esetleg néhány hetet töltöttek a szigeten", majd elhagyták azt. "Még nem gyarmatosítók voltak." Hozzáteszi: "Ezek tökéletes bizonyítékai a Mediterráneumban történő legkorábbi utazásoknak és a jégkor végén, valamint a földművelés kezdetén megnövekedő emberi mobilitásnak."

Ammerman a kutatás eredményeit egy november közepén, Philadelphiában megtartott tájékoztatón ismertette. A következtetések ezzel egyidőben, egy régészeti kiadványban láttak napvilágot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár