2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Folytatódik az albán Trója régészeti feltárása

2005. augusztus 2. 12:00

A Mediterráneum középkori történelmének kapuja

A nemzetközi expedíció által folytatott ásatások első célja Julius Caesar városon kívül létrehozott római kolóniájának vizsgálata volt. Mostanra nagyjából már sikerült rekonstruálni, hogy a rómaiak miként népesítették be a területet. Hodges szerint először szakszerűen felosztották az imperátor katonái számára a földeket, majd megkezdték a szabályos kolonizációt. A régészek ennek alapján könnyen megtalálták az utcák és az épületek nyomait, illetve a várostól 7 kilométerre rábukkantak a veteránoknak épített vízvezeték maradványaira is.

A projekt vezetője, Oliver Giles szerint a feltárás legérdekesebb része nem a rómaiakhoz kötődik: a közép-mediterrán térség első középkori edényeire is itt bukkantak rá. Szintén érdekes lehet az a bizánci templom, ahol a régészek már majdnem az egész apszist feltárták. Giles szerint évszázadokon át ezen a helyen állt a térség egyetlen temploma, amit az új istenek kedvéért gyakran átépítettek.

A kutató elmondta, "ha csak a klasszikus-kor maradványaira volnánk kíváncsiak, nem kéne különösebben óvatoskodnunk. Addig kellene ásni, míg nem ütközünk valami keménybe - egy mozaikpadlóba, vagy valami hasonlóba. De így nem részesülnénk a földrétegek által elmesélt történelem csodáiból. A kora-középkor olyan leleteit találhatjuk meg, amelyek a Balkán és az egész Mediterráneum középkori történelmének kapuját jelentik."

Hodges szerint a következő lépés az eddig megtalált leletek szakszerű bemutatása és publikálása lesz. 

A Mediterránum térségében eléggé ritka a hasonlóan nagyszabású, külföldi finanszírozású projekt. Az ásatásokat azért nem évente folytatják, mert a kutatók szerint ezzel teljesen eltűnhetne a hely természetes jellege. A régészeti helyszín és környéke ugyanis szerepel az UNESCO idei világörökségi listáján, sőt 1997-től az idei évig a veszélyeztetett világörökségi kategóriában is szerepelt a fosztogatások, a védelem hiánya és a nem megfelelő kezelés miatt.

Hasonló rangú projektek esetében persze az örökségvédelem mellett a turizmus szempontja is meghatározó. A kutatók reményei szerint Butrint területén hamarosan Európa egyik legnagyobb régészeti parkját alakíthatják ki, amely valóban lendítene az ország gazdaságán.

Addig is a feltárás alatt álló terület iránt érdeklődők a kapcsolódó linkekben minden hasznos utazási és nyitvatartási információt megtalálhatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár