2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújult a szegedi Varga Mátyás-ház színháztörténeti kiállítása

2005. július 20. 09:56

A Kossuth-díjas művész munkáit bemutató tárlaton az érdeklődök a jövőre hetvenöt éves szabadtéri játékok számos díszlettervével ismerkedhetnek meg.

Varga Mátyás

Varga Mátyás alkotásai 1936 és 1996 között meghatározták a szegedi szabadtéri játékok látványvilágát, s műalkotásaiból már évek óta láthat a közönség egy tárlatra valót a Móra Ferenc Múzeumhoz tartozó Bécsi körúti házban. Most azonban Kovács Ágnes színháztörténeti kutató munkájának köszönhetően megújult a kiállítás. A hangsúlyt ezúttal a szabadtéri játékokra készült alkotásokra helyezték, hiszen az ország egyik legnagyobb szabadtéri színházi fesztiválja jövőre lesz 75 éves.

A megújult kiállítás megpróbálja bemutatni, mennyire szervesen kapcsolódik egymáshoz a szabadtéri játékok háború előtti és az 1959-es újraindulást követő szakasza - közölte a tárlatot összeállító szakember.

Varga Mátyás 1936 és 1939 között elkészítette többek közt Madách Imre Az ember tragédiája, Kacsóh Pongrác János vitéz, és Kodály Háry János című darabjainak nagyszabású díszletterveit, s az előállításukban is tevékeny részt vállalt. A látogatók megismerhetik a Herczeg Ferenc Bizánc, vagy Újházy György István király népe című művéhez készült terveket és színes rajzokat.

A 2002-ben elhunyt művész a Szegedi Szabadtéri Játékok 1959-es újraindulásától a Dóm téri színpad legnagyobb szcenikai szakértője volt, mintegy harminc, nagyszabású produkció díszlete fűződik nevéhez. Ezek közül a tárlaton szerepelnek Erkel Hunyadi László című operájának, vagy az István, a király című rockopera nagy sikerű Dóm téri bemutatójának díszlettervei. További újdonság, hogy a nyáron, a szabadtéri előadásnapokon 16 és 19 óra között is látogatható Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóház.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár