2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

60 éve kezdődött a potsdami konferencia

2005. július 19. 12:00

Hatvan éve, 1945. július 17-én nyílt meg az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió állam- illetve kormányfőinek berlini-potsdami tanácskozása, amely a teheráni és a jaltai csúcskonferencia nyomdokain haladva kimunkálta a második világháború utáni európai és nemzetközi politikai és jogrendet.

A tanácskozás főszereplői Harry S. Truman amerikai elnök, Joszif Sztálin generalisszimusz, a szovjet Népbiztosok Tanácsának elnöke és Winston Churchill brit miniszterelnök voltak, utóbbit az angliai kormányváltás után, július 28-tól Clement R. Attlee követte az angol delegáció élén. A három nagyhatalom korábban ragaszkodott ahhoz, hogy ezt a tanácskozást a legyőzött Németország fővárosában tartsák, így lett a színhely Potsdam (a közeli Cecilienhof-palota), itt írták alá 1945. augusztus 2-án a tizennégy pontból álló, `potsdami megállapodásokat` is magába foglaló záróközleményt. Az állam- illetve kormányfőket elkísérték külügyminisztereik, akik külön találkozókat is tartottak, akárcsak a három hatalom vezérkari főnökei és tanácsadóik.

Attlee, Truman és SztálinA potsdami konferencia fő témája Németország lett, de körvonalazták az Ausztria, Olaszország, Lengyelország, Magyarország, Finnország, Bulgária és Románia jövőjével kapcsolatos elképzeléseket is. Az akkori francia ideiglenes kormány fenntartásokkal fogadta a döntéseket, elsősorban a német központi kormány, a német határok, a német politikai pártok és a jóvátétel témakörében. Potsdamban életre hívták az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Szovjetunió, Franciaország és Kína Külügyminisztereinek Tanácsát, elsősorban azzal a rendeltetéssel, hogy előkészítse a Bulgáriával, Finnországgal, Magyarországgal, Olaszországgal és Romániával kötendő békeszerződéseket, valamint a "békerendezést" Németország számára. 1945. júliusáig még nem rögzítették a német határokat, nem volt német kormány és semmilyen "összállami" hatalmi szerv, a német gazdaság romokban hevert.

A potsdami megállapodások megerősítették Németország teljes megszállását, részletezték a megszállás politikai és gazdasági céljait (a militarizmus és a nácizmus kiirtása, az ország teljes leszerelése, a haditermelésre felhasználható német ipar felszámolása, illetve ellenőrzése, a haderő felszámolása, az SS, az SA, a Gestapo összes intézményeivel egyetemben, a háborús bűnösök felelősségre vonása, stb.). Rögzítették, hogy a legfőbb kormányzati hatalmat saját megszállási övezetében az amerikai, az angol, a francia és a szovjet főparancsnokság gyakorolja, a Németország egészét érintő kérdésekben pedig együttesen, testületileg döntenek.

A "hármak" intézkedtek a Szövetséges Ellenőrző Tanács felállításáról, amelynek székhelye Berlin lett. A várost illetően négyhatalmi kormányzásban állapodtak meg, érintetlenül hagyva Berlinnek azt a státusát, hogy egész területe a szovjet megszállási övezethez tartozik. Az amerikai elnök és a brit kormányfő hozzájárult ahhoz, hogy Königsberg és térsége a Szovjetunióhoz kerüljön. Sztálin kieszközölte, hogy a potsdami konferenciára meghívott lengyel kormányküldöttséget a kommunista Boleslaw Bierut, az Országos Nemzeti Tanács elnöke vezesse. Bierut nyilatkozatot tett Lengyelország nyugati határáról, amelynek alapján Potsdamban rögzítésre került az Odera-Neisse határ.

A nagy konferenciák

A három nagy konferencája
Hatvan évvel ezelőtt, 1943. november 28-án Teheránban találkozott Winston Churchill, J. V. Sztálin és F. D. Roosevelt. A szövetséges vezetők elsősorban az európai, ún. második front megnyitásáról tanácskoztak, de szót ejtettek a háború utáni béke fenntartásának módjáról is.
Hatvan éve ültek össze a szövetségesek Jaltában
1945. február 4-én, a második világháború záróévének elején ült össze Jaltában a krími konferencia, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió csúcsértekezlete, amelynek keretében másodszor találkozott egymással - ezúttal szovjet területen - Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök, Joszif Visszárionovics Sztálin, a szovjet Népbiztosok Tanácsának elnöke és Winston Churchill brit miniszterelnök.
Nagy vitát váltott ki a háborús jóvátételek kérdése. Az Egyesült Államok területét nem szállták meg és nem pusztították a német csapatok, így Washington nem támaszthatott Németországgal szemben különösebb jóvátételi igényt. Az amerikai küldöttség amellett volt, hogy mindegyik megszálló hatalom a maga övezetében hajtsa be a jóvátételt. Míg azonban a nyugati övezetekben voltak a legfontosabb német ipari körzetek és gazdasági központok, a szovjet övezethez tartozó keletnémet gazdasági körzetek az elkeseredett harcok és a kíméletlen bombázások következtében romokban hevertek. Ráadásul az amerikai csapatok - mint Potsdamban emlegették - a harcok során a szovjet megszállási övezethez tartozó körzeteket is elfoglaltak, onnan nagy mennyiségű ipari berendezést és 20 ezer vasúti teherkocsit is elvittek. Végül úgy döntöttek, hogy a nyugati jóvátételi igényeket a nyugati övezetekből és a külföldi német tőkebefektetésekből, a szovjet igényeket a szovjet megszállási övezetből, részben a nyugati övezetek ipari berendezéseiből elégítik ki. A lengyel jóvátételi követelések kielégítését Moszkva vállalta.

A potsdami "hármak" szorgalmazták a békeszerződés megkötését Bulgáriával, Finnországgal, Magyarországgal, Olaszországgal és Romániával. Jelezték, hogy a békeszerződések megkötése "ezen államok elismert demokratikus kormányaival" lehetővé teszi ENSZ-tagsági kérelmük támogatását is. A háromhatalmi záróközlemény 13. pontja előírta, hogy a Csehszlovákiában, Lengyelországban és Magyarországon élő németeket át kell telepíteni Németországba, egyenletesen elosztva őket a megszállási övezetek között. Hozzátette, hogy az áttelepítést rendben kell lebonyolítani, az emberiességi szempontok tekintetbe vételével. 

Ami a Szovjetunió Japán elleni hadba lépését illeti, a szovjet küldöttség megerősítette: Moszkva a "megállapított időben" bekapcsolódik a távol-keleti agresszor szétzúzásába. Történeti visszapillantásban a potsdami konferencia a XX. század egyik legnagyobb diplomáciai csatája volt, stratégia méretű és jelentőségű ütközet történelmi formátumú államférfiak között, akik tudatában voltak az erőviszonyoknak, de igyekeztek is azokat a saját államaik és ideológiájuk javára tovább változtatni.

(Múlt-kor/Panoráma - Pirityi Sándor)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár