2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

105 éve született a kis herceg írója

2005. június 29. 11:00

Antoine de Saint-Exupéry francia író, regényíró, esszéista hivatásos pilóta volt, az éjszakai távolsági repülés és a rendszeres postaszolgálat egyik úttörője.

Korábban


Hatvan éve halt meg A kis herceg írója

Antoine de Saint-Exupéry megtestesítője volt az írónak, humanistának, pilótának, moralistának és a technikai újítónak, és mindenekfölött a Lélek embere volt.

Az 1900. június 29-én Lyonban született írót 1926-ban a Latécoere társaság alkalmazta azzal a feladattal, hogy indítsa be a patagóniai járatokat. Az 1930-as években berepülő pilóta lett, de még nagyobb izgalmakra vágyott, ezért indult a Párizs-Saigon és a New York-Tűzföld közötti távolsági versenyen, az eredmény: mindkét esetben súlyos baleset, összetört gépek. 1936-ban Spanyolországból küldött haditudósításokat. A II. világháború kitörésekor harcba szállt a németek ellen.

1940-től 1943-ig New Yorkból szervezte az ellenállást. A szövetséges partraszállás után kieszközölte, hogy újra repülhessen, s egy önkéntes felderítő repülés közben 1944. július 31-én vesztette életét: gépét valószínűleg lelőtték a németek, de nem kizárt, hogy a depresszióval, betegséggel küszködő író önként kormányozta gépét a Marseille-i-öböl kék víztükrének Saint-Raphaelnél. (2004 áprilisában - a világhírű író eltűnése után csaknem hatvan évvel - megtalálták a Lightning P-38-as repülőgép egyes roncsdarabjait Marseille partjainak közelében.)

Regényeinek központi témája a repülés szépsége és a nehézségek leküzdésének emberi tisztasága. E szellemben írta A déli futárgép és az Éjszakai repülés című könyveit. Legismertebb műve A kis herceg című varázslatos szépségű meséje, amelyet mély embersége, nyelvének tiszta egyszerűsége a világirodalom remekei közé emel.

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár