2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bordélyház is szolgált az amiens-i német börtön foglyainak menedékéül

2024. március 27. 14:20 Múlt-kor

Szökés a rabságból

Az amiens-i börtönből végül összesen 258 fogoly oldott kereket. Az ellenállás készült a szövetségesek támadására, így a környéken számos ruhát, valamint Gazogen meghajtással működő járművet rejtettek el. Utóbbi a fa elégetésével nyert gázzal működő járműveket jelent, amelyekre azért volt szükség, hogy ne hívják fel magukra a német hatóságok figyelmét.

A menekülő foglyok dolgát megkönnyítette, hogy az őrök a bombatámadás során hasra vetették magukat, míg a szökevények értelemszerűen igyekeztek minél gyorsabban elhagyni a helyszínt. Mivel a támadás dél körül történt, a lebombázott étkezőben is számos őr tartózkodott.

A rabok között lévő hivatásos betörőknek és kasszafúróknak még arra is akadt idejük, hogy a Gestapo helyi irodáját és széfjét feltörjék, és az ott található iratokat megsemmisítsék.

A menekülők számos utat találtak. Egyesek német egyenruhába bújtak, amelyet az őrökről szedtek le. Ketten egy közeli templomba menekültek, ahonnan szerzetesnek öltözve jutottak ki. Sokan húzták meg magukat egy közeli klinika hullaházában is. Hárman pedig egy közeli bordélyházban kerestek menedéket egy olyan szobában, amely mellett akkor éppen a német vendégeket „szolgálták ki”.

De akadt olyan is, aki szándékosan nem használta ki az alkalmat. Dr. Mans, aki az abbeville-i ellenállók vezetője volt, úgy döntött, hogy a körülmények arra kötelezik, hogy eleget tegyen az orvosi esküjének, ezért a helyszínen segített a sérülteknek. A háború hátralévő részét munkatáborban töltötte.

A börtönből összesen 258 fő szökött meg, de többségük, 179 fő köztörvényesnek számított, és csak 29 fő volt a politikai foglyok száma. A maradék ötven fő az ellenállás tagja volt, noha a börtönben összesen 180 ellenállót őriztek. A német őrség húsz halottat és hetven sebesültet veszített, de a foglyok közül is meghalt 94 ember, a sérültek száma pedig 92-re rúgott.

Bár a Jerikó hadműveletet sikernek tekinthetjük, az akció utólagos megítélése nem ennyire egyértelmű. A megszökött foglyok közül 182-t hamarosan ismét elfogtak. Utóbb az is kétségesnek tűnik, hogy valóban kérte-e a francia ellenállás a brit légierő segítségét, ennek nyomát ugyanis a történészek nem találták meg. Nem kizárt, hogy az egész akció csak arra szolgált, hogy a német elhárítás figyelmét elterelje egy sokkal nagyszabásúbb vállalkozásról, a D-napról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Percy Charles „Pick” Picard Mosquitója előttJ. A. Bradley hadnagy megigazítja Picard mentőmellényét a felszállás előtt. Mindkét férfi életét vesztette a Jerikó hadművelet során.Az amiens-i börtön a támadás utánGeorges Blind francia ellenálló 1944. októberi kivégzésének rekonstrukciójaBombák hullanak az amiens-i börtönre
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár