2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Aznap: 1920. július 19.

2019. július 19. 18:49 Múlt-kor

„Letartóztatott bolsevisták.”

Az Est híre:
Konkoly-Thege Pál 34 éves tanárt, a ki a Práter-utca 59. számú házban volt főbizalmi s mint ilyen izgató beszédeket tartott és még a kommunizmus bukása után is a proletárdiktatúra mellett nyilatkozott, letartóztatták. Ugyancsak bolsevista bűncselekmények gyanúja alapján előállították a rendőrségre ifj. Tot Lajos 20 éves kovácssegédet, Ungár Mór 33 éves kereskedőt, Joó Ferenc 21 éves tűzoltót, Juhász István 40 éves bádogost, Barabás Ödön és Nagy András napszámosokat, továbbá Frey János 20 éves magánhivatalnokot.”

„Megsemmisült a krími vörös hadsereg: Lengyelország nem fogad el erőszakos békét – »Lenin kísérlete teljesen csődöt mondott«”

A Magyarország híre:
„A stockholmi Svenska Dagbladet jelentése szerint Wrangel tábornok döntő győzelmet aratott a bolsevisták felett. Wrangel ellenforradalmi csapataival megsemmisítette a 18 ezredből álló bolsevista lovas hadsereget, húszezer foglyot ejtett, hatvan ágyút és három páncélosvonatot zsákmányoltak.”

„Grabski lengyel miniszterelnök Spából már hazaérkezett Varsóba, ahol a sajtó képviselői élőtt a következő nyilatkozatot tette: Meg kell óvnunk a nyugalmat. A fegyverszünet még nem jelenti a békét. Lengyelország nem fogad el semmiféle erőszakos békét és ezért harcrakészen kell állnia az országnak arra az esetre, hogy ha a béketárgyalások meghiúsulnak.”

„Dugoni szocialista képviselő egy hónapi ott-tartózkodása után visszatért Oroszországból Rómába. A képviselő Oroszországban tanulmányozd az ottani helyzetet s hazaérkezve elmondta, hogy Oroszország sorsa tragikus és a küldöttség minden tagját mélyen megrendítette. Lenin kísérlete teljesen csődöt mondott.”

„Repülőgépek fognak közlekedni egész Európában.”

Az Est híre:
„A háború annyira kifejlesztette a repülőgépek technikáját, hogy pár év múlva előránthatóan rendes légi közlekedés fogja lebonyolítani legalább is a személyforgalom egy részét Európaszerte. Nagy angol társaságok, a melyeket az állam támogat, javában foglalkoznak már azzal a tervvel, hogy London és Konstantinápoly között rendszeresítsék a repülőgép-közlekedést. Ennek az útvonalnak fő állomásai a tervek szerint-ezek volnának: London, Brüsszel, Koblenz, München. Bécs, Budapest, Brlgrád, Szófia, Konstantinápoly. Ezzel a nagy nyugat-keleti repülővonallal egyidejűleg készül a terve egy észak-déli repülővonalnak is Berlinből Rómáig. Ennek a vonalnak fő állomásai a tervek- szerint ezek lesznek: Berlin, Prága, Bécs, Grác, Trieszt, Pádua, Milano és Róma.”


A nap legfontosabb híre: „Az uj kormány letette az esküt. – Szerdán lesz az első minisztertanács. – Csütörtökön mutatkozik be az új kormány a nemzetgyűlésnek.”

A Friss Újság címlapjáról:
„Az új kormány megalakult, s hétfőn este hat órakor a kormányzó kézébe máris tette az esküt. Az új kormány listája a következő:”

„Miniszterelnök és külügyminiszter: Teleki Pál gróf.
Belügyminiszter: Ferdinándy Gyula dr.
Pénzügyminiszter: Korányi Frigyes báró.
Kereskedelmi miniszter: Rubinek Gyula.
Földmívelési miniszter (ideiglenesen): Rubinek Gyula.
Honvédelmi miniszter: Sréter István
Közoktatásügyi miniszter: Haller István.
Igazságügyminiszter: Tomcsányi Pál Vilmos.
Közélelmezési miniszter (ideiglenesen): Nagyatádi Szabó István.
Népjóléti miniszter: Benard Ágoston.
Nemzetiségi miniszter: Bleyer Jakab.
Kisgazdaügyi miniszter: sokorópátkai Szabó István.”

„Az új kormányban tehát két új név szerepel: Sréter Istváné és Tomcsányié. Simonyi-Semadam miniszterelnökön kivül Soós Károly és Emich Gusztáv távozik a miniszteri székből. Emichet különben a kormányzó ma rendkívüli követté nevezte ki.”

„Teleki Pál gróf miniszterelnök eskütételénél Széchenyi Gyula gróf főlovászmester működött közre, mint zászlós úr. Az eskümintát Ferdinándy Gyula miniszter olvasta. Ezután a kabinet többi tagjai tették le együttesen az esküt. Ennél az eskünél is Széchenyi Gyula gróf működött közre, míg az eskümintát Bárczy István miniszterelnökségi miniszteri tanácsos olvasta. Az eskütétel után a kormányzó rövid beszédet intézett az új kormány tagjaihoz.”

„Az eskütétel után a kormányzó Széchenyi Gyula gróf zászlós urat külön kihallgatáson fogadta, azután pedig ugyancsak külön kihallgatáson fogadta a kabinet minden egyes tagját.
Az új kormány szerdán tartja első minisztertanácsát. A parlament előtt csütörtökön lesz a bemutatkozás.”

„A nemzetgyűlés munkarendjéről szinte korai még beszélni. Először a pénzügyi javaslatokat szeretnék letárgyalni. azután a kormányzó házfeloszlatási jogára vonatkozó javaslatot, s ezután kerülne sor a földreformra.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Stromfeld Aurél a Magyar Vörös Hadsereg egyenruhájában (kép forrása: filmarchiv.hu)Joachim porosz herceg egyenruhában (kép forrása: Wikimedia Commons)Kun Béla, Jacques Sadoul, Trockij, Mihail Frunze és Szergej Guszev Harkov közelében az orosz polgárháborúban 1920-ban (kép forrása: moszkvater.com)Az első Teleki-kormány 1920-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)Pjotr Wrangel tábornok 1920-ban (kép forrása: southrussiadiary.wordpress.com)Mustafa Kemal Atatürk csapatszemlét tart a görög-török háború idején (kép forrása: The National)A Nemzeti Hadsereg bevonulása Budapestre, 1919. (kép forrása: atankonyvontul.wordpress.com)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár