2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az apró tizedes, aki elfogta a legmagasabb németet

2015. október 1. 14:21

A héten kapta meg a Francia Köztársaság Becsületrendje kitüntetést az a mindössze 160 centiméter magas brit tizedes, aki a második világháborúban fogságba ejtette a német hadsereg legmagasabb katonáját, a 228 centiméteres Jakob Nackent.

Bob Roberts egyike annak a 3 ezer szövetséges katonának, akik a párizsi kormánytól megkapták a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Legion d’honneurt hálából második világháborús szolgálataikért.

A 92 éves, ma már üknagyapa Roberts tizedesként szolgált a háborúban, beszámolói szerint számos alkalommal nevetett a halál arcába. Egy alkalommal túlélt egy robbanást, amely a mellette ülő életét azonnal elvette, egyszer egy templomban ülve súrolta egy mesterlövész golyója, valamint tanúja volt egy női kém agyonlövésének, miközben a német asszony fegyvert szegezett rá. Roberts öccse, Ernie már kevésbé volt ilyen szerencsés: átvette megsérült és leszerelő bátyja helyét, és már a második napon meghalt.

Roberts a második világháború legemlékezetesebb momentumaként mindig azt a pillanatot emelte ki, amikor Németország legmagasabb katonáját elfogta. A 160 centiméteres britről és a nála 68 centiméterrel magasabb Jakob Nackenről készült egy emlékezetes fotó is, amelyet Roberts társai készítettek. „Mondanom sem kell, mind a német foglyok, mind a társaim hahotáztak, amikor lefegyvereztem a németet” – mondta a The Telegraphnak Roberts. Hozzátette: a kitűző mindenféle ceremónia nélkül postán érkezett, hat hónappal azután, hogy az unokája levelet küldött a Védelmi Minisztériumnak a nagyapjának szánt kitüntetés miatt.

„Azt hittem, hogy sosem fog megérkezni, így igencsak meglepődtem, mikor a postaládában megláttam. Örülök neki, hogy ezt megérhettem, én csak a munkámat végeztem a háború alatt, több alkalommal is nagy szerencsém volt” – mondta.

Roberts Kanadában nőtt fel, és mikor 1942-ben csatlakozott a sereghez, egyből Angliába küldték kiképzésre. Az egyik első szövetséges katona volt, aki partra lépett Normandiában, utána Belgiumban és Hollandiában szolgált. Angliába csupán 1945 februárjában tért vissza, amikor egy repesz találta el a lábát. Később megnősült, és négy gyermeke született.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Dávid és GóliátBob Roberts a háború elején

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár