2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Amikor római kori kincs kerül elő a gyümölcsöskertből

2015. november 20. 17:16

3. századi bronz-és ezüstkincsleletre bukkantak egy svájci gyümölcsöskertben. A főként bronzból készült, de 5 százalék ezüstöt is tartalmazó érméket kis bőrtasakokban temették a föld alá. Ez a valaha volt egyik legnagyobb kincslelet, amelyet Svájcban találtak. 

Római kori kincslelet

A hatalmas, 15 kilós érmehalomra az észak-svájci Aargau kantonban fekvő Uekenben bukkantak rá idén nyáron. A gazda azután talált rá a kincsre, hogy cseresznyéskertje egyik vakondtúrásán néhány zöldesen csillogó érmét pillantott meg. Mivel néhány hónappal ezelőtt az egyik közeli városnál, Fricknél a régészek feltártak egy római kori települést, a farmer úgy gondolta, talán a kincslelet is erre az időszakra vezethető vissza.

A kutatók csütörtökön a több hónapos ásatási munkálatok után bejelentették, hogy összesen 4166, javarészt remek állapotban fennmaradt érmét találtak a területen. Az érméket található feliratok láthatóak maradtak, és a kutatók ennek köszönhetően megállapították, hogy a kincsek Aurelianus (270-275) és Maximianus császár (286-305) uralkodásának időszakára datálhatók. Az érmék többségét 294-ben verték.

„A gyümölcsöskertben, ahol az érméket találták, sohasem építkeztek. Ez egy olyan földterület, amelyet mindig művelés alatt tartottak” – mondta el Georg Matter régész, magyarázatot adva ezzel arra, hogyan lehetséges, hogy a mindeddig nem fedezték fel a kincset. Matter szerint az érmék kiváló állapota arra utal, hogy a tulajdonosa szándékosan – nem sokkal 294 után – elrejtette azokat. A főként bronzból készült, de 5 százalék ezüstöt is tartalmazó (nagyon magas arány) érméket kis bőrtasakokban temették a föld alá.

Mint a régészek elmondták, a kincs valós értékét a korban elszabaduló infláció miatt lehetetlen megbecsülni, de akár egy- vagy kétévnyi fizetés összegét is kitehették. Az, hogy az érmék ma mennyit érnek, lényegtelen – magyarázta Matter. Hozzátette, hogy a farmer valószínűleg megtalálói jutalomban részesül majd, de a svájci törvények alapján a tárgyak a közösség tulajdonát képezik. Az uekeni kincseket a bruggi Vindonissa Múzeumban fogják kiállítani.  

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár