2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Amerika „elveszett” első angol telepeseinek nyomára bukkanhattak 430 év után

2020. június 24. 15:46 Múlt-kor

A Dare-kövek rejtélye

Dawson szerint Hatteras volt a „túlélők” első táborának helye, ahol először laktak Roanoke-ról való távozásukat követően. Szerinte a telepesek e csoportja végül integrálódott a croatan törzsbe.
1937-ben egy különös lelettel gazdagodott a rejtély: egy Louis E. Hammond nevű kaliforniai férfi egy 9,5 kilogrammos kővel állított be a Georgia állambeli Atlantában található Emory Egyetemre, hogy segítsenek neki megvizsgálni azt.

Állítása szerint az Albemarle-szoros előtt, a Chowan folyó partján találta – azaz arra, amerre észak felé tartottak volna a telepesek, a Chesapeake-öböl felé.

A szakértők a kő egyik oldalán a következő feliratot találták: „Ananias Dare & Virginia Dare innen ment a mennybe 1591 – bárki angol mutassa meg John White kormányzónak”.

A másik oldalon Eleanor White szemszögéből az események rövid leírása található: eszerint két éven át „nyomor és háború” volt a részük, és a telepesek több mint fele meghalt betegségben. Később aztán az indiánok hírt kaptak egy közeledő hajóról, emiatt – az angolok bosszújától félve – elmenekültek.

Később a feldühödött szellemekre hivatkozva az őslakosok megöltek hét telepest, köztük férjét, Ananias Dare-t és gyermeküket, Virginiát, akik a kőtől nem messze vannak eltemetve. Arra kéri a megtalálót, hogy ha egy „vadember” mutatta meg nekik a követ, akkor teljesítsék azt, amit ő megígért nekik, és ajándékozzák meg gazdagon. A kő az „EWD” (Eleanor White Dare) monogrammal végződik.

A kövön lévő felirat a professzorok szerint megfelel az Erzsébet-kori elvárható helyesírási normáknak, és bizonyos mértékben alátámasztja William Strachey angol író 1612-es leírását, amely szerint a telepeseket és a velük szövetséges indiánokat a póhatan indiánok mészárolták le, és mindössze hét túlélő – négy férfi, két fiú és egy fiatal nő – indult el észak felé.

Strachey állítása szerint az 1607-ben alapított Jamestown kolónia környéki őslakosoktól szerezte információit. A nyomok hiánya és kétes forrásai miatt sokan kételkednek Strachey leírásában.

Az elkövetkező évek során mások további „Dare-kövekkel” jelentkeztek, amelyek tovább fűzik a történet szálát, eszerint Eleanor és társai eljutottak a mai Georgia állam területére, több száz kilométerre délre. Ezek nagy része bizonyosan hamisítvány, azonban a szakértők szerint az elsőként megtalált kő akár valódi is lehet.

Gondot jelent a kérdés eldöntésében, hogy kevés szakértő hajlandó „hozzányúlni” egy olyan kérdéshez, amelyben súlyosan megégetheti magát szakmailag.

Dawson és társai idén nyárra újabb ásatást terveztek, azonban ezt kénytelenek a jövő évre halasztani a világjárvány miatt. Bár egyértelmű bizonyítékok továbbra sincsenek az „elveszett kolónia” pontos sorsát illetően, az eddigi jelek – bár szerteágazóak – valóban igencsak biztatónak mondhatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Roanoke és környéke John White térképén (kép forrása: Wikimedia Commons)Egy helyi indián harcos ábrázolása egy John White által készített festményen (kép forrása: Wikimedia Commons)Az eredeti Dare-kő egyik oldala (kép forrása: ncpedia.org / Brenau University)Virginia Dare megkeresztelése (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár