2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerika alapító atyáinak túlfűtött magánélete

2022. december 28. 16:50 Múlt-kor

Ha az Egyesült Államok függetlenségét kivívó és az új államot felépítő politikusokra gondolunk, nem éppen a szexualitás és a pajzán erotika az első dolog, ami eszünkbe jut. Pedig a néhai alapító atyák élete igencsak bővelkedett ilyesfajta kalandokban.

Atyák

Az első amerikai szexbotrány

Alexander Hamilton az Egyesült Államok hajnalának egyik legprominensebb politikusa volt. Már a Függetlenségi Háború idején felhívta magára George Washington figyelmét, akinek szárnysegéde, majd titkára lett. A Föderalista című cikksorozatával kulcsszerepet vállalt abban, hogy az amerikai államok 1787-ben lecseréljék a Konföderáció cikkelyeit (az Egyesült Államok első alkotmányát) a máig hatályban lévő, a korábbinál sokkal erősebb szövetségi kormányzatot felállító új alkotmányra. A Washington-kormány pénzügyminisztereként pedig elévülhetetlen érdemeket szerzett a fiatal állam gazdaságának megalapozásában.

Hamilton politikai karrierjéből lényegében csak egy lépcsőfok maradt ki: az elnöki poszt megszerzése. Hogy erre mégsem került sor soha, azért javarészt csak magát hibáztathatja, ugyanis 1791-ben viszonyt kezdett a nála 11 évvel fiatalabb, akkor mindössze 23 éves Maria Reynoldsszal. Az éveken keresztül húzódó románc egyetlen szépséghibája az volt, hogy mind Hamilton, mind Reynolds házasok voltak ekkor.

A hölgy férje, James Reynolds tudomást is szerzett az esetről és gyorsan felismerte a kínálkozó lehetőséget. Hallgatásáért cserébe zsarolni kezdte Hamiltont, aki politikai hírnevét féltve belement a kétes ügyletbe. Később azonban Mr. Reynolds egy korrupciós ügybe keveredett és a nyomozás során egy csapásra fény derült arra is, hogy a pénzügyminisztertől is busás összegeket kapott.

Hamilton – hogy tisztára mossa magát a sajtóban szárnyra kapó korrupciós vádak alól – egy 95 oldalas röpiratban részletesen beszámolt a nyilvánosság előtt a Reynolds-házaspárral való kapcsolatáról. A beszámolóban talán egy kicsit túl is ment az elvárt határokon, ugyanis a kötelező bocsánatkérés és a zsarolás körülményeinek elbeszélése mellett, kínos pontossággal mutatta be a Mrs. Reynoldsszal folytatott viszonyának epizódjait is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Alexander HamiltonThomas JeffersonBenjamin FranklinJohn Hancock és Dorothy Quincy
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár