2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ágyban, párnák közt halt meg A keresztapa alakját ihlető Frank Costello

2019. november 14. 17:59 Múlt-kor

A nehéz ’50-es évek

Costellón kívül a maffiatagok közül egyetlen ember beszélt nyíltan a meghallgatásokon: unokatestvére és helyettese, „Willie” Moretti.

A férfi többnyire viccelődött a meghallgatási bizottság tagjaival, azonban néhány, Costello számára is kellemetlen részletet is elejtett a Luciano-családról. Egyesek szerint Moretti viselkedése a szifilisz által előidézett mentális leépülésnek volt köszönhető.

A meghallgatáson elmondottak és az idő előtti távozás kényszerpályára állította Costellót: előbb Moretti 1951. októberi megöletésének vádjával tartóztatták le (a gyilkosságot valójában nem ő egyedül, hanem a Bizottság rendelte el központilag), majd a szenátus megsértésével vádolták meg a meghallgatásról való távozása miatt.

Costellót 1952 augusztusában 18 hónap börtönbüntetésre ítélték, amelyből 14-et le is töltött, majd 1954-ben adóelkerülés vádjával öt évre ítélték. 11 hónap letöltését követően sikeresen fellebbezett, és ismét szabadon engedték.

Costello az 1950-es évek közepére csaknem 40 év kihagyás után összesen több mint két évet töltött börtönben, és leghűbb társa, Moretti nélkül maradt. Ennél azonban még tovább is romlott a helyzete.

1956-ban egy fontos szövetségese, Joe Adonis a börtön helyett az Olaszországba való deportálást választotta, így Costello hatalmának egy újabb fontos pillére szűnt meg. Vito Genovese elérkezettnek látta az alkalmat a cselekvésre.

1957. május 2-án Costello éppen a jellegzetes ikertornyairól ismert Majestic apartmanház földszintjén sétált a lift felé, amikor egy hangot hallott maga mögül.

A korábban ökölvívóként híressé vált Vincent „az Áll” Gigante volt az, aki pisztollyal a kezében így szólt: „Ezt neked, Frank!”

Éppen Gigante kiáltásának volt köszönhető, hogy Costello túlélte a támadást: ahogy elfordította fejét, a lövedék éppen csak súrolta azt. A maffiavezér mindazonáltal elesett, Gigante pedig azt hitte, sikerrel járt, és elhajtott.

A közvélemény megrökönyödésére a nyomozás során Costello nem volt hajlandó megnevezni támadóját, és végül a háttérben békét kötött Genovesével: cserébe azért, hogy megtarthatta New York-i legális vállalkozásait, valamint más államokban működő érdekeltségeit, Costello átadta a Luciano-család vezetését Genovesének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: notrecinema.comCostello bekötözött fejjel, véres ruhában a merényletkísérlet után (kép forrása: dailytelegraph.com.au)Costello egy fiatalkori rendőrségi fényképe (kép forrása: nationalcrimesyndicate.com)Charles „Lucky” Luciano (kép forrása: thefamousbirthdays.com)Costello barátjával, Walter Winchellel 1951-ben, egy héttel a szenátusi meghallgatás után (kép forrása: nationalcrimesyndicate.com)Közeli szövetségese, Joe Adonis figyeli Frank Costello kezeit a televízióban a meghallgatás idején (kép forrása: Pinterest)Luciano 1948-ban (kép forrása: theconversation.com)A merénylő, Vincent Gigante bilincsben 1957-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)Vito Genovese 1959 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: themobmuseum.org
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár