2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A történelem hét legtöbb gyermeket szülő asszonya

2015. június 4. 13:38

Egy angol asszony összesen 342 hétig volt terhes, többen csak ikreket szültek, volt, akit festményen is megörökítettek, egy chilei anyuka pedig még a Guinness-bizottságot is átverte. Bár ugyanúgy, mint a legtermékenyebb férfiak esetében, itt is felmerül a hihetetlen teljesítményekről tudósító források hitelességének kérdése, sőt, egy esetben a csalás még be is bizonyosodott, a legtöbb gyermeket szülő asszonyok teljesítménye még a számok kis mértékben történő manipulálása esetén is elismerésre méltó.

A csúcstartó

Vlagyimir Makovszkij: Parasztgyerekek

Ha hihetünk a forrásoknak, a történelem során a legtöbb gyermeket, szám szerint 69-et egy 18. században élt oroszországi paraszt, Fjodor Vasziljev első felesége szülte. Az asszonynak ehhez "mindössze" 27 alkalomra volt szüksége, mivel 1725 és 1765 között tizenhatszor szült kettes, hétszer hármas, négyszer pedig négyes ikreket. A házaspárnak valószínűleg akadhattak anyagi problémái, mivel a gyerekek közül - a korban szokatlan módon - mindössze ketten haltak meg csecsemőkorban.

A Moszkvától északkeletre fekvő Suha városában élő földműves és felesége elsőre hihetetlennek tűnő történetét több korabeli forrás is alátámasztja. Az esetről tudósító legfontosabb bizonyíték az illetékességébe tartozó terület minden születését lejegyző nikolszki monostor 1782. február 27-én Moszkvába küldött jelentése. A londoni Gentleman's Magazine című lap 1783-ban számolt be az esetről, miszerint egy szentpétervári angol kereskedő egy évvel korábban, családjának küldött levelében emlékezett meg arról, hogy egy Fjodor Vasziljev nevű 75 éves parasztnak összesen 87 gyermeke született. A földművesnek meglehetősen különleges génjei lehettek, mivel még második felesége is hat kettes, valamint két hármas ikerrel ajándékozta meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár