2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A "sivatagi Manhattan" is felkerült a veszélyeztetett helyszínek listájára

2015. július 3. 15:14 MTI

Felvette az UNESCO a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára a jemeni Szanaa és Sibám városát, amelyekre a síita fegyveresek és a kormánypárti erők összecsapásai miatt leselkedik veszély.

Jemen fővárosának, Szanaának az óvárosa súlyosan megrongálódott a fegyveres konfliktusban - hangsúlyozta csütörtöki közleményében az ENSZ kulturális szervezete. Jemenben Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök hívei és a 2014-ben jelentős területeket az ellenőrzésük alá vonó húszi lázadók állnak harcban egymással. Március óta a Szaúd-Arábia vezette arab szövetségesek hajtanak végre légitámadásokat az országban azzal a céllal, hogy megakadályozzák a lázadókat az ország teljes területének elfoglalásában.

A jemeni építészetre jellemző fővárosi festett és díszített ablaküvegek és kapuk nagy része elpusztult vagy megrongálódott - mutatott rá az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, amely sajnálatát és aggodalmát fejezte ki a gazdag múltú és műemlékekben gazdag muszlim várost sújtó pusztítások miatt. 

Sibám óvárosa - amely XVI. században épült egy sziklás kiszögellésre - és az óvárost körülvevő fal is felkerült az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. A konfliktus jelentette veszélyeken kívül a város, amely toronyformájú építményeinek köszönhetően a Sivatagi Manhattanként is emlegetnek, állagmegóvási és kezelési problémákkal is küzd - közölte az UNESCO. Vasárnap kezdődött Bonnban az UNESCO világörökségi bizottságának 39. ülése, amelyen július 8-ig döntenek több mint 30 jelölt felvételéről az emberiség világörökségi listájára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár