2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A sértett kovácsinas és az iszákos szakácsnő – brutális gyilkosságok a viktoriánus Angliából

2018. január 5. 15:01

A 19. századi Anglia mindennapjai bővelkedtek a meglehetősen kegyetlen gyilkosságokban. Előfordult, hogy egy vélt adósság miatt egy teljes családot agyonvertek egy kőtörő kalapáccsal, máskor pedig egy bérvita fajult odáig, hogy a szakácsnő megfojtotta az őt alkalmazó asszonyságot.

Egy véres adósság

Emmanuel Marshall kovácsmester egy szerény házikóban élt népes családjával (feleségével, négy gyermekükkel, édesanyjával és nővérével) a Buckinghamshire megyebeli Denham városkában. A család tagjait utoljára a közeli Uxbridge-ban rendezett vásáron látták élve 1870. május 21-én.

Két nappal később az Emmanuel nővérének menyasszonyi ruháját készítő szabónő felkereste a család otthonát és miután senki nem nyitott ajtót a kopogására, bepillantott az ablakon. A szeme elé táruló látvány egészen borzalmas volt. A szobát vér borította be és mindenfelé hullák hevertek.

Az asszony sikoltozva rohant a városi rendőrfőnökhöz, aki belépve a házba megállapította, hogy ott hat holttest fekszik. A kovács feleségét, anyját és nővérét, illetve három gyermekét sikerült azonosítani, ami nem volt egyszerű feladat, lévén szerencsétleneket egy kőtörő kalapáccsal verték agyon. A rendőrök először arra gyanakodtak, hogy a kovács végzett saját családjával, de később Emmanuel holttestét is megtalálták a műhelyben.

Figyelmesek lettek azonban arra, hogy a brutálisan meggyilkolt kovácsmester néhány ruhája hiányzik a házból. Körbekérdezve a szomszédokat, a rendőrök megtudták, hogy egy asszony látott egy jól öltözött alakot, akiről akkor azt gondolta, hogy a kovács az. Ugyanezt az embert egy nappal később egy kocsmában látták egy nagy vászonzsákkal együtt.

Következő nap egy Coombes nevű téglavető értesítette a nyomozókat egy nagy termetű albérlőtársáról, akit ő csak Jack néven ismert. Elmondása szerint Jack mindig nagyon szegény volt, de néhány napja csak úgy szórja a pénzt. Coombes segítségével a rendőrök a férfi nyomába eredtek és egy readingi kocsmában el is kapták a gazfickót.

Hamarosan kiderült a gyilkos motivációja is. A férfi valójában egy John Owen nevű ex-kovács volt, aki rendszeresen ült börtönben kisebb tolvajlások miatt. Owen egykor Emmanuel szolgálatában állt, de egy alkalommal olyan rossz munkát végzett, hogy a kovácsmester nem akarta őt kifizetni. Az adósság miatt véres bosszút álló férfit 1870. augusztus 8-án akasztották fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Marguerite DixblancMadame Riel holttestének megtalálásaAz elfogott, majd hazaszállított Owent a vasútállomáson majdnem meglincselte a feldühödött tömeg.A Marshall család otthona, ahol a gyilkosság történt

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár