2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

A rángatózó táncosnőtől a holdra szállásig: a színes televíziózás története

2020. szeptember 4. 17:02 Múlt-kor

„Ha a mai ember életéből egy szép napon „eltűnne” a televízió, az már-már olyan lenne, mintha elveszítené érzékszerveinek valamelyikét” – így jellemezte a tévé mindennapi életben betöltött szerepét a Képes Újság egyik 1982-es lapszáma. Ahhoz, hogy a televízió ennyire alapvetővé váljon, nagyban hozzájárult, hogy a technika fejlődésének köszönhetően egyre valósághűbb képet tudott sugározni. A képek színessé válása fordulópont volt a televíziózás történetében. A magyar származású Goldmark Péter Károly fejlesztésének köszönhetően 80 évvel ezelőtt, 1940. szeptember 4-én továbbítottak először elektronikus eszközökkel színes televíziós képet az amerikai Columbia Broadcasting System társaság stúdiójából.

Goldmark Péter Károly színes televíziókamerával, New York, 1945.január 31.
Goldmark Péter Károly színes televíziókamerával, New York, 1945.január 31.

A híres zeneszerző, Goldmark Károly családjába született Péter Károly maga is tehetséges zenésznek indult, de a hangok helyett – vagy mellett – hamar a képek felé terelődött a figyelme. Kisfiúként az első világháború éveiben, ha tehette, mindig a moziban ült. Nem az izgatta azonban a fantáziáját, amit lát, hanem az, hogyan születik meg a látott mozgókép. A történet helyett a film és a vetítés technikája nyűgözte le.

Hamar lecsaptak a tehetségre

A fizika iránti fogékonysága hamar feltűnt tanárainak. Miután a család 1920-ban Bécsbe emigrált, Goldmark a helyi műegyetemre jelentkezett, később Berlinben folytatta tanulmányait. A televíziózás felé az ekkoriban a műegyetemmel együttműködő Siemens-Halske cég munkatársa, Gábor Dénes irányította. A 20 éves Goldmark 1926-ban megszerkesztett egy tévérendszert, amelyben 2,5x3,8 cm-es képernyőjén sikerült a Londonból érkező kísérleti adás képeit fognia. A képen egy színes ruhás táncosnő tűnt fel: „A narancsszínű kép idegesen rángatózott, mivel az átvitel üteme a mozgás sebességéhez képest még igen lassú volt.”

A televíziós kísérletek központja ekkoriban Anglia volt, ahol a BBC már műsorokat is sugárzott. A szemfüles angolok le is csaptak az ígéretes tehetségnek látszó Goldmarkra és leszerződtették. A fiatal kutató néhány év múlva visszatért Bécsbe, hogy aztán onnan a háborús fenyegetés miatt 1933-ban Amerikába vándoroljon. Két év múlva Peter C. Goldmark néven a világ egyik legnagyobb elektronikai cégének, az amerikai Columbia Broadcasting Systems (CBS) munkatársa, később főmérnöke lett.

A legenda szerint egy kanadai utazása során megnézte az „Elfújta a szél” című híres regényből készült színes filmet. Benyomásairól így számolt be: „A színek varázsa magával ragadott, és valóságos kisebbségi érzés fogott el a fekete-fehér televízió miatt.” Három hónap alatt megoldotta a színes televízió problémáját. Az első színes film után 1940. szeptember 4-én elkészült az első színes tv-adás.

Több mint száz találmány

A szemben kétfajta érzékelő található: az egyik a fekete-fehér, a másik a színes látást teszi lehetővé. Utóbbiból ugyanakkor csak három fajta fordul elő: a kék, a zöld és a piros fényre érzékenyek. A Goldmark-féle színestévé-rendszer lényege egy-egy forgó korong, amelyek mozgatásával felváltva kék, zöld és vörös színszűrő kerül a felvevő képcsöve elé. Ugyanilyen rendszer található a vevőberendezés képcsöve előtt is, ennek színkorongja a leadóéval szinkronban forog.

Goldmark a második világháború után a hanglemezgyártás felé fordult, neki köszönhetjük a „hosszan játszó”, népszerű nevén mikrobarázdás hanglemez kifejlesztését. Az '50-es években visszatért a televíziós technikához. Csak úgy kapott támogatást találmányához, ha eléri, a fekete-fehér készülékek is sugározni tudják a színes adásokat. Az első megoldása nem járt sikerrel, a színátvitel színeltolódást eredményezett, azaz az alakok bekékültek és bezöldültek a képernyőn. Bár további három rendszert is kidolgoztak ez idő tájt Amerikában, viszont Goldmarké volt a legtökéletesebb. 1950-ben végül is ez lett az elfogadott (normalizált) NTSC (National Television System Comittee/Nemzeti Televíziós Rendszerbizottság) nemzeti szabvány.

A sikeres kísérletek után még hosszú út vezetett odáig, hogy az amerikaiak otthonaikban élvezhessék a színes tévézés élményét. Goldmark a háború után tökéletesítette a színes televíziós eljárást és egész Észak-Amerikára kiterjedő hálózatot dolgozott ki. A vevőkészülékek az 1960-as években terjedtek el.

A nyughatatlan feltaláló változatos feladatokat talált magának: megalkotta a gyomor-és bélrendszer vizsgálatára alkalmas miniatűr tévét, de meghatározó szerepe volt az első Holdra-szállás közvetítésében is. Összesen több mint száz találmányát szabadalmaztatta a CBS. Goldmark amennyire nem félt újat gondolni és alkotni, annyira nem tartott a sebességtől sem. 1977-ben gyorshajtás következtében autóbaleset áldozata lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A CBS reklámja 1951-bőlMagyarországon 1969-ben sugározták az első színes TV-adást. Televízió készülékek a Budapesti Nemzetközi Vásáron 1983-ban (Fortepan)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár