2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nyilvánvaló jelek ellenére évtizedeken át nem bukott le az oroszoknak kémkedő FBI-ügynök

2021. október 4. 18:09 Múlt-kor

Gyónás és visszatérés

Éppen felesége, Bernadette „Bonnie” Hanssen volt az, aki valamikor 1980 körül rajtakapta férjét, hogy gyanús dokumentumokat nézeget az alagsorban.

Hanssen ugyan kénytelen volt bevallani, hogy a szovjetekkel üzletel, ám azzal érvelt, szó sincs róla, hogy kémkedne, pusztán félrevezető információkkal látja el őket. Bonnie rávette férjét, hogy gyónjon meg papuknak, az Opus Dei-vel Hanssenhez hasonlóan kapcsolatban álló Robert P. Bucciarellinek.

Az atya arra kérte a férfit, adományozza jótékonysági célokra az ügynökként szerzett pénzt, és hagyjon fel addigi tevékenységével. Hanssen beleegyezett, felesége pedig fellélegzett, és igyekezett rábírni a férfit, tegyen eleget az ígéretének.

A következő években Hanssen folyamatosan adakozott a Teréz anya által alapított Szeretet Misszionáriusai rendhez köthető alapítványnak, ám adományai a feleség elmondása alapján a csőd közelébe sodorták a családot.

A férfi ígérete ellenére 1985-ben, miután ismét a szovjet kémelhárítási vonalra került, egy névtelen levélben, 100 ezer dollár fejében újfent felajánlotta szolgálatait a szovjeteknek – ezúttal a KGB-nek.

A levélben rögtön leleplezett három, az FBI-nak dolgozó KGB-ügynököt. Nem tudta, hogy Ames korábban már lebuktatta őket. Miután mindhármukat visszahívták Moszkvába, Valerij Martinovot és Szergej Motorint hátulról fejbelőve kivégezték, Borisz Juzsin pedig hatéves börtönbüntetést követően, amnesztiával szabadult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár