2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

A II. kerületben is lakott a hidegháború leghírhedtebb terroristája, Carlos, a sakál

2020. augusztus 13. 17:58 Múlt-kor

A világjáró terrorista

A 48 órán belül végrehajtott terrorakció körül máig sok a kérdés. A PFLP, különösen Haddad rendkívül dühös volt Carlosra, amiért nem teljesítette az iráni és a szaúdi miniszterre vonatkozó parancsot – a szervezetből ki is zárták –, mindazonáltal sokáig terjengtek híresztelések egy 50 millió dolláros összegről, amelyet a két érintett ország adott Carlosnak és a PFLP vezetőinek a miniszterek életéért cserébe.

Carlos azt állítja, a pénz nem jutott el hozzá, Haddad elmondása szerint az „ismeretlen forrású” összeg egészét valójában a venezuelai tette zsebre.

A következő éveket Carlos rejtőzködve töltötte, bár sokan kapcsolatba hozzák őt az 1976-os El-Al repülőgép-eltérítéssel, amely végül a híres entebbei túszdrámával ért véget. Még ebben az évben letartóztatták Jugoszláviában, ahonnan Irakba deportálták.

A Közel-Kelet és Kelet-Európa között ingázott, többek között a keletnémet állambiztonság, a Stasi segítségével, amely 75 fős stábot és lakást bocsátott rendelkezésére Kelet-Berlinben, fegyverviselési engedéllyel együtt.

A jelek szerint innen tervezhetett meg több akciót is, például a Szabad Európa Rádió müncheni irodája elleni 1981-es pokolgépes merényletet. Emellett részt vett a Ceaușescu-rezsim által finanszírozott sikertelen hajtóvadászatban is, amely az 1978-ban nyugatra disszidált Securitate-tábornok Ion Mihai Pacepa elfogására irányult.

1982-ben feltűnhetett Franciaországban, ahol letartóztatták barátnőjét és társát, a német Magdalena Koppot. Carlos és társai merényletekkel „győzték meg” a francia hatóságokat, hogy idő előtt engedjék szabadon Koppot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Carlos a bíróságon 2013-banA PFLP fegyveresei 1969-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)Vadi Haddad (kép forrása: Wikimedia Commons)A túszok a repülőtéren
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár