2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A háború, mely örökre átírta a hadviselés történetét

2015. december 7. 12:21

Az első világháború egyszer és mindenkorra átrajzolta a háború fogalmát. Számos „első” bevetés helyszíne lett: ekkor mutatkoztak be a tankok, a vegyi fegyverek, a légi bombázás, valamint a gépfegyverek is. A legnagyobb újdonság talán a tengeralattjáró volt, amely harcértékét a britek eleinte nem vették komolyan. Súlyos árat fizettek érte.

1906-ban került a Német Birodalmi Haditengerészethez az első kísérleti tengeralattjáró prototípusa. Olyan volt, mint amilyennek Verne leírta. A háború előtt már kimondottan cél volt a tengeralattjárók építése. A legnagyobb nehézséget ekkor még az jelentette, hogyan lehet erős a külső váz úgy, hogy ugyanakkor a manőverezésre is alkalmas legyen. A megoldást a dupla test jelentette.

A víz alatt nem lehetett belső égésű motort használni, ezt  a nehézséget elektromos motor használatával küszöbölték ki, amely akkumulátorról működött. Egy órát bírt a víz alatt. A tengeralattjárózás rémálom-utazást jelentett: kevés volt az oxigén, az akkumulátorból mérges gáz jutott a levegőbe, a hajón belül is rendszeresek voltak a balesetek, arról nem is beszélve, hogy a személyzet csak havonta tudott tisztálkodni. Bár Nagy Britannia, Franciaország és Oroszország is tengeralattjáró-gyártásba kezdett, mégis a német U-bootok voltak a legnagyobb hatással a nagy háborúra.

Amikor 1914 augusztus elején a britek tengeri blokád alá vonták a németeket, több mint 1 millió német katona rohanta le Belgiumot és Franciaországot, majd 10 U-boot indult az Északi-tengerre, hogy célba vegye a brit partokat védő királyi hadihajókat. A britek ekkor még úgy gondolták: a német tengeralattjárók nem jelentenek veszélyt. Akkor döbbentek rá, hogy súlyosan tévedtek, amikor a skót partokat elhagyó HMS Pathfinder, 3000 tonnás brit cirkáló 260 fős legénységből mindössze 18-an élték túl az utazást. Ez volt az első hajó a történelemben, amelyet egy tengeralattjáró torpedója süllyesztett el. Mindössze négy perc leforgása alatt. A brit admiralitás állította: a cirkáló német aknára futott. Nem sokkal később azonban a skót újságok kiderítették az igazságot.

Az első világháború egyszer és mindenkorra átrajzolta a háború fogalmát. Számos „első” bevetés helyszíne lett: tankok, tengeralattjárók, vegyi fegyverek, légi bombázás, gépfegyverek. De nem csak a háború eszköztára és léptéke változott meg, hanem a történelemírás is, azzal, hogy megjelent a kamera és a híradó. Ezt mutatja be a Spektrum csatorna ma este 22 órakor kezdődő, négy részes sorozata.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár