2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A férfiak több halat, a nők több húst ettek az ókori Herculaneumban

2021. szeptember 1. 09:23 Múlt-kor

Az ókori Pompejivel szomszédos – és a Vezúv i. sz. 79-es kitörése által szintén elpusztított – Herculaneum városának férfi és női lakóinak étrendje merőben különbözött egymástól egy, a Yorki Egyetem által vezetett kutatócsoport új tanulmánya szerint.

Jelentős különbségek

A szakértők 17 felnőtt ember – 11 férfi és 6 nő – csontjait vizsgálták meg egy új, a fehérjék „építőköveiként” szolgáló aminosavakat elemző eljárással. Az ókori csontokban fellelhető aminosavak szén- és nitrogénizotóp-tartalmának mérése alapján a kutatók képesek voltak minden eddiginél részletesebb módon rekonstruálni az egykor élt személyek étrendjét.

Az eredmények alapján Herculaneum férfi lakói több halat és egyéb, a tengerből származó táplálékot – ezek a korban afféle luxusterméknek minősültek –, illetve több gabonát fogyasztottak, míg a nők több húst, tojást és tejterméket, valamint több gyümölcsöt és zöldséget ettek.

A történeti források eddig is arra utaltak, hogy az ókori római társadalom különböző demográfiai csoportjainak eltérő mértékben volt hozzáférése a különféle élelmiszerekhez, az új tanulmány azonban végre konkrétumokkal is szolgál e kérdésben.

„Kutatásunk arra épül, amit már tudunk arról, hogy a férfiaknak nagyobb hozzáférése volt a tengeri halhoz mind Herculaneumnál, mind tágabb értelemben a római kori Itáliában” – mondta el a tanulmány egyik szerzője, Silvia Soncin, a Yorki Egyetem régészeti tanszékének kutatója.

„A férfiak nagyobb valószínűséggel vettek részt közvetlenül a halászatban és más, a tengeren végzett tevékenységekben, kiváltságosabb pozíciókat foglaltak el a társadalomban, és fiatalabb korban szabadultak fel a rabszolgaság alól is, ez pedig mind nagyobb hozzáférést biztosított nekik a drágább árukhoz, mint például a friss húshoz” – magyarázta Soncin.

Összesen 340 ember maradványai kerültek eddig elő Herculaneum tengerpartjáról, illetve az azzal párhuzamosan futó kilenc fornixból (boltozatos pincéből), ahol az emberek menedéket próbáltak keresni a Vezúvról lezúduló piroklaszt ár elől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lakomát ábrázoló freskó Pompejiből

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár