2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Fekete Terror – a rabszolgaként született Bill Richmond, aki forradalmasította az ökölvívást

2017. március 24. 18:24

A nagy rivális, Thomas Cribb

1805-ben került sor Richmond legnagyobb mérkőzésére. Ellenfele a pusztakezes ökölvívás feltörekvő ifjú titánja, Thomas Cribb volt, aki nemcsak 20 évvel fiatalabb, de majdnem 32 kg-al nehezebb is volt nála. Richmond a jól bevált defenzív taktikájával igyekezett szembeszállni Cribbel és 90 percen keresztül állta is a sarat hatalmas ellenfelével szemben. Richmond végül belátta, hogy nem lesz képes legyőzni ellenfelét és bedobta a törölközőt. A vereséget követően négy évig nem bokszolt, de a negyvenes évei végén újra visszatért a ringbe, amikor is visszavágott George Maddoxnak az élete első meccsén elszenvedett vereség miatt. Élete utolsó hivatalos meccsét 1815-ben vívta, amikor is legyőzte a nála 26 évvel fiatalabb Tom Sheltont.

A győzelmeiből befolyó pénzdíjakból egy kocsmát vásárolt magának, amelynek a Horse and Dolphin (A ló és a delfin) nevet adta. Itt ismerkedett meg Tom Molineux-val, aki Richmondhoz hasonlóan maga is Amerikában született rabszolgaként. Molineux azzal váltotta meg a szabadságát, hogy rengeteg pénzt nyert gazdájának különféle fogadásokon más rabszolgák ellen vívott meccsek során. Felszabadítását követően azért költözött Angliába, hogy profi ökölvívóként keresse kenyerét. Richmond azonnal szárnyai alá vette az ifjú Molineaux-t és edzőjeként segítette karrierjét. Ő hozta tető alá 1810 decemberében azt a címmérkőzést Molineaux és Cribb között, amely a korszak ökölvívásának egyik legnagyobb szenzációjának számított.

A 35 menet hosszúságúra nyúlt mérkőzés nem volt mentes a botrányoktól. Egy alkalommal Cribb tovább maradt a földön a megengedett 30 másodpercnél és mégsem nyilvánították vesztesnek, majd később Molineaux keze megsérült a 19. menet során, amikor az izgatott nézőközönség benyomult a ringbe. A nehézségek ellenére folytatta a meccset, de végül Cribb diadalmaskodott.

Richmond hátralévő éveit is az ökölvívás közelében töltötte. Az edzői munka mellett gyakran lépett fel bemutatókon és barátságos mérkőzéseken. Egy alkalommal a híres költővel, Lord Byronnal is verekedett és Európa számos királyi udvaránál is vendégeskedett. A legnagyobb megtiszteltetés azonban kétségkívül akkor érte, amikor 1821-ben meghívást kapott IV. György angol király koronázására.

A Fekete Terror végül 66 éves korában, 1829. december 28-án hunyt el. Utolsó estéjét régi nagy riválisa és időskori jó barátja, Thomas Cribb társaságában töltötte, annak kocsmájában. 2005-ben az Ökölvívó-hírességek Csarnokának tagjává választották a bokszot forradalmasító egykori rabszolgát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Molineaux és Cribb mérkőzéseThomas CribbBill RichmondBill Richmond

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár