2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A csodával határos módon maradt fenn ezer éven át Hódító Vilmos legismertebb propagandaműve

2022. augusztus 1. 18:03 Múlt-kor

Aki ülve is magasabb volt vazallusánál

A bayeux-i kárpit készíttetője vélhetően Odo, bayeux-i püspök lehetett, aki Falaise-i Herlevának a törvényes házasságából született gyermeke, Vilmos féltestvére volt. Odo utóbb kiesett az uralkodó kegyéből, ezért a kutatók egy része úgy véli, hogy a kárpittal mintegy a saját szerepét kívánta hangsúlyozni Anglia meghódításában.

Láthatjuk például harc közben, buzogánnyal a kezében, mivel egyházi személyként pengével nem onthatott vért, de feltűnik a normann sereg lelki felkészítésénél is.

Odo kiemelt szerepén túl a bayeux-i kárpit természetesen Hódító Vilmos akciójának a jogosságát volt hivatott alátámasztani. Legelőször is azzal, hogy Hitvalló Eduárd angol király valójában Vilmost jelölte ki utódaként a normann trónra, és ezzel a hírrel elküldte Haroldot Normandiába.

Ám a történet szerint Harold Vilmos egyik hűbéresének a fogságába esett, ahonnan maga Vilmos szabadította ki. A normandiai herceg megeskette Haroldot, hogy támogatni fogja majdani angol királyságát, és maga mellé vette, hogy együtt harcoljanak Vilmos egyik lázadó vazallusa ellen.

Harold kitüntetette magát a küzdelmekben, olyannyira, hogy Vilmos még címert is adományozott neki, ami azonban a középkori jogszokás szerint a vazallusi státusz elismerését is jelentette Harold részéről.

Az 1064. évben lezajló események persze korántsem így történtek. Valószínűtlen, hogy Eduárd Vilmost jelölte volna ki utódául, mivel csak igen távoli rokonok voltak, és az is árulkodó, hogy még a bayeux-i kárpiton is az látható, hogy Harold Ponthieu-ben szállt partra, messze Vilmos székhelyétől, vagyis aligha igyekezett a normandiai herceghez, ráadásul Vilmos nem ragaszkodott volna az eskütételhez, ha mindez Hitvalló Eduárd akarata lett volna.

Mindenesetre, ahogy Harold hazatért, kijelentette, hogy az esküt kényszer hatása alatt tette le, és azt semmissé nyilváníttatta. Az eskütételnél egyébként a kárpit készítői ügyeltek arra, hogy Vilmos még ülve is nagyobb alak legyen, mint a görnyedt hátú, de álló Harold. Az már csak hab a tortán, hogy a sikeresnek mondott közös hadjáratuk valójában Vilmos részéről kudarccal zárult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
III. (Hitvalló) Eduárd angolszász király és alattvalói ábrázolása a kárpitonA kárpit vélhető megrendelője, Odo bayeux-i püspök ábrázolása a hastingsi csata közepette, kezében buzogánnyalHarold király halálának egyik ábrázolása a kárpiton, nyílvesszővel a szemébenHarold állítólagos, Vilmosnak tett hűségesküjének ábrázolása a kárpiton – az ülő Vilmos magasabbnak tűnik, mint az álló HaroldMatilda, Hódító Vilmos felesége részt vesz a kárpit elkészítésében egy 19. századi ábrázoláson. Sokáig úgy tartották, a műalkotás Bayeux-ben készülhetett, azonban a latin szövegben felfedezhető angolszász nyomok arra utalnak, hogy inkább Angliában készíthették

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár