2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

7 bizarr ősi orvosi technika

2020. május 26. 08:49 Múlt-kor

Halálos higany

A higanyt világszerte és számos kultúrában használták orvosi célra. Kínában és Tibetben az élet meghosszabbítása miatt fogyasztották a belőle készült szereket, ám éppen ellentétes hatást értek el vele.

Csin Si Huang-ti császárt, a kínai nagy fal építtetőjét is paradox módon a halhatatlanság iránti vágya, pontosabban a higanytartalmú „varázsitalok” vitték a sírba.

A perzsák és az ókori görögök kenőcsként alkalmazták, míg az egyiptomiak, valamint a rómaiak kozmetikumokba keverték a vegyszert.

Ez utóbbi szokás egészen a XX. századig fennmaradt, ugyanis a higany segítségével könnyedén el lehetett érni az évszázadokon átívelő szépségideált, azaz a hófehér bőrt.

A testfelületre kent, ecettel kevert ólmot is tartalmazó fehérítő oldat nem okozott azonnali halált, a szert használók lassú mérgezés áldozatai lettek – ahogy például I. Erzsébet angol királynő is.

A szer alkalmazását émelygés, fejfájás, étvágytalanság, agysorvadás, álmatlanság, zavartság, valamint rothadó fogak kísérték.

A reneszánsztól a múlt századig bezárólag a fémszínű folyadékot lepra, illetve a szexuális úton terjedő betegségek, főként a szifilisz kezelésére is használták.

Valószínűleg volt némi hatása a legyengült szervezetre, tény azonban, hogy többen haltak meg higanymérgezés okozta máj- és vesekárosodásban, mint ahányan felgyógyultak a kellemetlen kórokból.

Az azonosítatlan betegségben szenvedőknek gyakran nagyobb higanyadagot adtak a gyógyulás reményében, és ez sokszor borzasztó haláltusát eredményezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár