2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

36 év helyreállítást követően megnyílt az ókori Herculaneum egyik legszebb római lakóépülete

2019. október 25. 16:40 MTI

Harminchat év után nyílt meg a látogatók előtt az egyik legszebb római kori lakóépület, a hajdani Herculaneumban álló Bicentennárium Háza. A háromszintes ház onnan kapta a nevét, hogy kétszáz évvel az elfeledett ókori város nyomainak felfedezése után bukkantak rá. Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el Kr. u. 79-ben, mint világhírű "szomszédját", Pompejit.

A 600 négyzetméteres Bicentennáriumi Házat a herculaneumi ásatások legnemesebb villájának tekintik. A lenyűgöző freskókkal és padlómozaikokkal díszített házat 1938-ban fedezték fel, 1983-ban azonban be kellett zárni, olyan rossz állapotba került - olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.

A szerdai ünnepélyes megnyitón Dario Franceschini olasz kulturális miniszter "jelentős eredménynek" nevezte, hogy 36 év restaurálás után "a rendkívüli műemlék, mely az elhanyagolás miatt pusztulásnak indult, újra látogatható".

A villa freskóin mitológiai jelenetek elevenednek meg, egyiken Vénusz és Mars, egy másikon Daidalosz és Pasziphaé, más festmények jelenetein Dionüszosz ismerhető fel. A művészi dekorációk jellemzőek voltak a városka jómódú lakóházaira.

Herculaneum ugyan kisebb volt, mint Pompeji, ám a szakértők szerint gazdagabbak lakták, ezért a lakóházak között nagyobb a luxusvillák aránya. Ide jártak a birodalom legtehetősebb polgárai is, hogy a város tengerpartján üdüljenek.

A települést 15 méteres vulkáni hamu temette maga alá, kútásás közben bukkantak a nyomaira a 18. század elején.

Úgy tudni, lakóinak nagy része elmenekült még az előtt, hogy a tűzhányó kitört volna, noha 1980-ban négyszáz holttestet fedeztek fel, amelyek a hamu alatt jó állapotban maradtak fenn.

Az ásatásokat rendkívül megnehezítette, hogy a romok a felettük épült város, Resina alatt feküdtek. A település nevét az ókori előd emlékére 1969-ben Ercolanóra változtatták.

A hamu alatt gyümölcsök és kenyér, fa bútordarabok és római tekercsek elszenesedett maradványait is feltárták.

Tudósok szerint nagy energiájú röntgensugárral és mesterséges intelligenciával talán újra olvashatóvá válik a tekercsek tartalma is.

Az évente nagyjából félmillió turistát vonzó Herculaneum jelentős részeit még mindig nem tárták fel. A kulturális miniszter elmondta, a munkálatokat továbbra is finanszírozzák, ugyanúgy, ahogy a szomszédos Pompejiben, ahol hónapról hónapra újabb és újabb leletek keltenek szenzációt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár