2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Kalózok, korrupció, kincsek - mi mindent rejt a vatikáni levéltár?

2014. október 9. 14:54

Kalóztámadás

A São Vicente legénységének a küldetése az volt, hogy az elhunyt püspök javait épségben a franciaországi Avignonba, VI. Ince pápa székhelyére szállítsa (a pápák avignoni "fogsága" idején járunk). A hajó Cartagena (a mai Spanyolország délkeleti részén) közelében járt, amikor tucatnyi főből álló legénységét két kalózhajó támadta meg. Az egyiket - mint utóbb kiderült - egy bizonyos Antonio "Botafoc" (mellékneve "tűzrobbanást" jelent, valós nevét nem ismerjük), a másikat pedig Martin Yanes kormányozta.

A kalózok állig fel voltak fegyverkezve, a feljegyzések szerint nem csupán tőrök és pikák álltak a rendelkezésükre, hanem legalább hét, kisebbfajta katapult is, amelyek 20-23 centiméteres kőgolyókat is ki tudtak lőni, kettő közülük pedig dárdavetőként is funkcionált. Az elsöprő tűzerő ellenében a São Vicente legénységének nem volt más választása, mint átadni a kincseket. Yanes hajója el tudott menekülni, Botafoc gályája azonban a franciaországi Aigues-Mortes városa közelében zátonyra futott. A szerencsétlenül járt legénységet a francia helyőrség bírósági tárgyalás nélkül felakasztotta, a hajó felszerelését pedig elkobozta. Botafoc és néhány tiszt életét azonban megkímélték, s egy tömlöcben várták az ítéletet.

Egy 14. században használt gálya modellje

A történet szerint a kalózkapitány, miután letétbe helyezte az aranyakat a torinói püspöknél, aki történetesen a közeli montpellier-i rezidenciáján tartózkodott, megadta magát Aigues-Mortes kapitányának, aki az avignoni pápai kúria igazságszolgáltatására bízta a kalózokat.

Mielőtt a hatóságok biztosítani tudták volna a zátonyra futott hajó környékét, az élelmes halászok már több tucat aranyat eltulajdonítottak onnan. 1357. február 11-én Jean des Baumes, a helyi igazságszolgáltatás vezetője leltárba vette a megmaradt értékeket. "Eltekintve a hajó vitorlájától, kötélzetétől, evezőitől, valamint fegyverzetétől a leltárban nagy mennyiségű ruhadarab, valamint vallási könyvek, illetve miseruhák is helyet kaptak" - mondták a megjelenő könyv szerkesztői. Az ily módon visszafoglalt javak végül eljutottak a pápához, aki reprezentatív ajándékként főként uralkodóknak adta a kincseket, ám az is megesett, hogy ebből kapták a katonák, valamint az udvaroncok a fizetségüket.

Botafoc a források szerint pápai közbenjárásra végül megmenekült a hóhér kötelétől, azonban a második kalózhajót egyik dokumentum sem említi, Yanes legénységének minden bizonnyal sikerült elmenekülnie a hatalmas vagyonnal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár