A vörösterror 133 napja

Összeomlás fenyegeti a 800 éves jami minaretet 

2014. augusztus 29. 12:00 MTI

Összeomlás fenyegeti Afganisztán építészeti csodáinak egyikét, a 800 éves, 65 méter magas jami minaretet az elmúlt évszázadok áradásai és a felújítások elmaradása miatt - figyelmeztetnek a helyi hatóságok. 


A Gur tartományban álló torony, melyet a világ második legmagasabb, téglaépítésű minaretjének tartanak, már felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi listájának veszélyeztetett épületei közé - adta hírül a BBC.

A helyi hatóság képviselője elmondta: nincs elég pénz a műemlék megóvására, az újabb áradások romba dönthetik. A legnagyobb veszélyt ugyanis az elhelyezkedése jelenti, folyóvölgyben, magas hegyek között emelték. A tavalyi árvíz az alapzatát rongálta meg súlyosan.

A karcsú, kör alaprajzú torony díszes téglaborításáról, geometrikus dekorációiról és feliratairól híres, bár a dísztégla 20-30 százaléka már leesett, és a minaret elkezdett oldalra dőlni. Stabilitását leginkább a közeli folyópart eróziója és az illegális földmunkák fenyegetik. Az UNESCO szerint még soha senki nem restaurálta, mióta 1194-ben egy mecset részeként megépítették.

A világ turistáinak hajdan kedvelt úti célját ma alig látogatják, mivel a térség nem számít biztonságosnak. A tartomány kulturális aktivistái szeretnék, ha a következő afgán elnök megtekintené a műemléket, és lépéseket tenne a megmentéséért. Az ország gazdag örökségének megóvása óriási kihívást jelent az évtizedes háborúk után. A pusztítás leghíresebb példája a bámijáni Buddha-szobrok, melyeket 2001-ben robbantottak fel a tálibok. Azóta sem döntötték el, hogy mi legyen velük

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!