2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Tóth Eszter Zsófia

Rövid megkönnyebbülés után tartós pánik

„Egészen különös év volt” – vont év végi mérleget 1989-ről a Képes 7 című hetilap. A fekete tónusú címoldalon egy vasúti alagút volt látható, amelynek végén a remény jelzéseként tűnt fel 1990. Cikkünkben a képes magazinnak azokra az írásaira támaszkodunk, amelyek segítségével a rendszerváltó év hétköznapjai felidézhetők. S mert 1989-ben e sorok szerzője – 14 évesen – naplót vezetett, a korabeli emlékek felidézéséhez segítségül hívja a naplóját is.

A Gorenje-turizmusnak aposztrofált jelenség a rendszer recsegő-ropogó eresztékeire adott sajátos állampolgári válasz volt: Bécsbe, az áhított Nyugat szimbolikus kapujába lehetett utazni, bár a fejenkénti 50 dolláros valutakeret szűkösnek számított. Ezért sokan a nagymamát is bezsúfolták a korszak egyik legfurcsább jelképébe, a kétütemű, szuszogó-pöfögő, Trabant nevű, papundekli karosszériájú NDK-beli személyautóba, mivel az ő részére kiváltható pénz is vásárlóerőnek számított az osztrák sógoroknál. Ezt a tömeges élményt sűrítette emlékezetes jelenetbe a Moszkva tér című film rendezője, Török Ferenc: a bécsi Mariahilfer Strassén egy ilyen módon kiutaztatott nagymama integet az autóból. Ma már kissé érthetetlen, miért pont fagyasztóládával tértek haza honfitársaink, s miért nem inkább Commodore 64 számítógéppel?

Úgy tűnik, a fagyasztóláda a változások időszakában, a bizonytalanságban a jövőbe látást is megtestesítette: aki ugyanis a fagyasztóládában elég olcsó szezonális zöldséget, gyümölcsöt tett el, bebiztosította magát: jöhet bármilyen világ, lesz ennivaló. Erre biztatták az utódaikat a második világháborút vagy az 1956-ot megélt nagyszülők is: ha változás van, az könnyen azt jelentheti, hogy ismét lőnek, és mehetünk a pincébe. Ugyanezért arany ékszerek vásárlását is javasolták az idősebbek, ugyanis háborús helyzetben a pénz helyett az lett volna az egyetlen igazi cserealap akkor, ha az infláció az egyekbe szökött volna.

Egy korabeli hirdetés szerint egy fagyasztóláda 3325 schillingbe került. (A schilling hivatalos árfolyama 4,1456 forint volt, feketén 7 forintért lehetett kapni.) A helyzet megoldására a korabeli gazdasági szakértők fejében elég furcsa ötletek születtek: a Jászberényi Hűtőgépgyár például dán Caravell márkájú fagyasztóládák importálásába kezdett. Ez persze nem csökkentette a bécsi utazások varázsát.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2014. ősz számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár