Hitler elfeledett szövetségesei

Ostromhétvége Sárospatakon

2014. június 30. 12:11

Idén nyáron immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre Sárospatakon az a történelmi fesztivál, melyen a 16-17. század hadviselési szokásaival, katonaéletével, valamint a kor zenéjével és gasztronómiájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.


A rendezvény „házigazdái” a 2002-ben megalakult Bethlen Gábor Hagyományőrség hajdúi, akik az első években önállóan, majd később kassai testvércsapatukkal kiegészülve csempészték vissza a kora újkor mindennapjainak hangulatát. A sikeres kezdeményezés a tavalyi esztendőre már háromnapos rendezvénnyé nőtte ki magát, ahol az alapító egyesületek mellett a tatai Pálffy Kompánia, a pozsonyi SHS Banderium, valamint a Mare Temporis Alapítvány hagyományőrzői is jelen voltak.

Ez év július 18. és 20. között újfent élményekkel teli történelmi időutazáson vehetnek részt azok, akik ellátogatnak a Perényiek és Rákócziak egykori erősségébe, a napjainkban a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának otthont adó sárospataki várba. Tüzérségi bemutatóval és tábori mustrával egybekötött ismeretterjesztő előadások vezetik be azt a nagyszabású ostromjelenetet és nyílt színi ütközetet, melyre a Vörös-tornyot körülölelő Olaszbástya Bodrog felőli oldalán kerül sor a fent megnevezett csapatok közreműködésével.

Mónos Gábor fotója

A korszak várostromaiban hangsúlyos szerepet játszó tűzfegyverek mellett a magyar végvári hajdúk és a portyázó törökök felszerelésével is megismerkedhetünk, a fegyverropogással kísért csatazajt pedig a korabeli muzsikát játszó Héttorony Hangászok zenéje fűszerezi majd.

A viadalban megfáradt vitézek zsoldosztás után a várbéli sütőházban nyernek felfrissülést, ahol a látogatók a korabeli „étkeknek nemeivel” is megismerkedhetnek. Idén először új helyszínként bekapcsolódik az ostromhétvége programjaiba a Rákóczi Múzeum közelmúltban elkészült állandó kiállítása: I. Rákóczi György ágyúöntő műhelyében a 17. századi bronzágyúk készítését bemutató interaktív tárlatot járhatnak be az érdeklődők.

Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!