2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Történelmi hétvége Sárospatakon

2013. július 8. 15:12 MTI

Ostromhétvégét rendeznek július 19. és 21. között Sárospatakon: a várat korhű ruhákba öltözött katonák ostromolják meg ágyúkkal és kézifegyverekkel. Az érdeklődők megismerkedhetnek a tűzfegyverek készítésének technikájával, használatával és a tüzérek életével, este pedig egy korabeli kocsma hangulata elevenedik meg sok muzsikával és énekszóval.

Az ostromjelenet és a nyílt színi csata az Olaszbástya Bodrog-part felőli részén zajlik majd, a kanócos muskéták, keréklakatos karabélyok és pisztolyok magyar, német és francia vezényszavak kíséretében dördülnek el. Az érdeklődők megismerkedhetnek a tűzfegyverek készítésének technikájával, használatával és a tüzérek életével, este pedig egy korabeli kocsma hangulata elevenedik meg sok muzsikával és énekszóval.

Az ostromhétvégét vasárnap Tolcsvay László-Müller Péter Sziámi A hetedik fénysugár című Rákóczi-fantáziájának várudvari bemutatója zárja - közölte a szervező Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Rákóczi Múzeuma hétfőn. A rendezvényen a Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület, a Héttorony Hangászok, a kassai Bethlen Garde, a pozsonyi SHS Bandérium, a bécsi Klingenspiel csapata és a budapesti Mare Temporis Alapítvány vitézei vesznek részt.

Idén tíz hagyományőrző vállalkozik arra, hogy teljes felszerelésben, gyalogszerrel tegye meg az utat Kassától Sárospatakig. A gyalogmenet 19-én délután érkezik Patak várába. A MNM Rákóczi Múzeuma 2010-ben indította útjára az Ostromhétvégét. A negyedik alkalommal megrendezett program szakmai hátterét a Bethlen Gábor Hagyományőrség adja Sárospatak Város Önkormányzata anyagi támogatásával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár