2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műholdkép mutatja Noé bárkáját?

2014. június 30. 11:19

"Százötven nap elteltével a víz visszahúzódott, s a hetedik hónapban, a hónap 17. napján a bárka megállt az Ararát hegyén" - szól a Teremtés könyve a Noé által épített úszó alkalmatosságról. A hidegháborús kémműholdaknak köszönhetően évtizedek óta kering a szóbeszéd, miszerint valóban a Törökország és Örményország határának közelében álló, 5137 méteres hegy mellett fekszik a bárka.

Az ún. Ararát-anomáliát hidegháborús műholdfelvételek keltették életre, s újabb műholdas képek elemzése során igyekeznek megoldani a szakemberek. Porcher Taylor, a Richmond Egyetem jogi karának munkatársa expedíciót vezetne a helyszínre, hogy saját szemével vizsgálja meg a kérdést, amely már évtizedek óta izgatja a fantáziáját.

"Kutatásom 41 évvel ezelőtt, 1973-ban kezdődött, amikor még a West Point Katonai Akadémia kadétja voltam" - mondta. "Akkoriban az a hitelesnek tűnő szóbeszéd járta, hogy a CIA kémműholdja véletlenül a hegységről egy olyan képet készített, amelyen a jégtakaró alól egy hajóorrnak látszó tárgy bukkant elő" - tette hozzá.

Néhány évtized múlva Taylor saját nyomozásba kezdett. 1995-ben sikerült elérnie, hogy a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) feloldjon az amerikai légierő által készített öt, az Ararátról 1949-ben készült felvételt. A képeket Taylor kérésére szakavatott tudósok is megtekintették. Az ezredforduló óta a Digital Globe is készített néhány használható felvételt a jeges csúcsokról. "A végső célom mindig is az volt, hogy a jóval nagyobb felbontású képeket felhasználva véglegesen fel lehessen oldani a több évtizedes anomáliát, legyen az geológiai vagy bibliai eredetű" - mondta Taylor.

A DigitalGlobe új, nagy teljesítményű WorldView-3 műholdját idén nyáron fogják útjára bocsátani a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról. A mesterséges égitest 31 centiméteres pánkromatikus felbontásával a legnagyobb teljesítményű kereskedelmi műhold lesz a világon. "Hálás vagyok a Digital Globe-nak, ugyanis számos küldetést hajtott végre a kérésemre az Ararát felett. A leghasznosabb a QuickBird nevű műhold által készített képek voltak, amelyeken kiválóan kirajzolódtak a 4572 méter magasan lévő hajószerű formák" - így Taylor.

A precíz műholdtechnológiát egyébként egyre többen veszik igénybe a környezeti változások, állati populációk különböző jellegzetességeinek, vándorlásainak követésére, vagy például az ősember "lábnyomainak" felderítésére (lásd Ararát-anomália). Taylor reméli, hogy egy majdani újabb és még nagyobb felbontású kép felkelti egy tudományos szervezet, például a National Geographic figyelmét és kutatóexpedíciót szerveznek az Ararát nyugati oldalára.

Taylor nemrégiben a Pretoriai Egyetem munkatársával, Francois Luus mérnök informatikussal végzett közös elemzést a QuickBird 2003-as, 61 centiméteres felbontású képén. A kutatásról egy hatoldalas jelentés készült. Luus méltatta Taylor elszántságát és eltökéltségét, s elmondta, a legfontosabb a textúra milliméterről milliméterre, pixelről pixelre történő átvizsgálása. A textúra-egyediségi elemzés során ugyanis utalásokat találhatnak az anomália mögött meghúzódó tárgyra. "Már nagyon várjuk a DigitalGlobe WorldView-3 műholdját, amely nagy pánokromatikus és multispektrális felbontásával választ adhat az Ararát-anomália rejtélyére" - tette hozzá a dél-afrikai kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár