2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Utolsó sorok a Titanicról

2014. április 28. 10:31 MTI

Csaknem 120 ezer fontért (45 millió forintért) kelt el a hétvégén egy angliai árverésen az a levél, amelyet a katasztrófa egyik túlélője írt néhány órával a Titanic jéghegynek ütközése előtt.


A nyugat-angliai Devizesben szombaton megrendezett aukción a kézzel írott levélért, amely egy gyűjtő tulajdonában volt, egy tengeren túli licitáló telefonon ajánlotta a legmagasabb árat, 119 ezer fontot - közölte Andrew Aldrige, az árverési ház vezetője.

A soha fel nem adott levelet a brit Esther Hart, a Titanic egyik túlélője írta 1912. április 14-én este, röviddel az előtt, hogy az óceánjáró 23 óra 40 perckor jéghegynek ütközött, másnap 2 óra 20 perckor pedig elsüllyedt.

A teljes levél

A White Line Star hajótársaság fejléces papírjára íródott levél szerzője egyebek közt arról számol be édesanyjának, hogy tengeri beteg, ezért sem enni, sem inni nem tud, hétéves kislánya, Eva azonban jól van, és majd fellép egy koncerten, amelyet másnap este adnak a fedélzeten. A kislány egy utóiratot biggyesztett a levélhez: "Nagy szeretettel, mindenkit csókol Eva".

Esther Hart és lánya túlélte a katasztrófát, férje, Benjamin Hart azonban további több mint 1500 utassal együtt odaveszett. 1996-ban bekövetkezett haláláig Eva Hart számított a Titanic egyik legismertebb túlélőjének. Eva úgy mesélte, hogy a levelet apja kabátja zsebében találta meg édesanyja a megmenekülésük után.

A Titanicról származó relikviák árverésére specializálódott Aldrige szerint nem szűnő érdeklődés övezi a legendás hajót és egykori utasait. "A hajón a társadalom mikrokozmosza gyűlt össze. Minden férfinak, nőnek és gyereknek, aki ott utazott, megvan a maga története, tehát több mint 2200 egyedi történet csatlakozik a hajó sorsához" - fogalmazott Aldridge hozzáfűzve, hogy "a Titanic szinte minden elképzelhető emberi érzelmet magában foglalt". A különleges levél értékét eredetileg százezer fontra (38 millió forintra) becsülték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár