2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

DNS-teszt tisztázta a Titanic egyik utolsó rejtélyét

2014. január 20. 14:14 MTI

DNS-teszt tisztázta a Titanic-katasztrófa egyik utolsó rejtélyét: több mint száz éve a hullámsírba merült hajóról nem menekült meg a kétéves Loraine Allison sem - számolt be a fejleményekről a The Daily Telegraph.

Hudson Allison kanadai vállalkozó és felesége, Bess két gyermekükkel, Loraine-nel és a héthónapos Trevorral, valamint népes személyzetükkel utaztak a Titanicon. A jégheggyel való ütközés után Trevort egy mentőcsónakban helyezte el egyik szolgálójuk. Hudson, Bess és Loraine mindvégig a hajón maradt, a szülők nem akartak mentőcsónakba szállni a kisfiú nélkül, akiről nem sejtették, hogy már biztos helyen van. A katasztrófa után csak az apa holtteste került elő, Trevort apja fivére örökbe fogadta, ám fiatalon, utód nélkül meghalt.

Évtizedekkel a luxusgőzös elsüllyedése után az Egyesült Államokban élő Helen Kramer 1940-ben jelentette be, hogy ő valójában Loraine Allison, aki kétéves volt a Titanic tragédiája idején. Mint akkor a We, the People című rádióműsorban elmesélte: egy férfi mentette meg, aki saját lányaként nevelte fel Nagy-Britanniában, ahonnan iskolái elvégzése után került Amerikába. Az apjának tartott férfi csak röviddel halála előtt fedte fel előtte az igazságot - fűzte hozzá. Kramer szerint nevelőapja, aki Hyde néven élt a katasztrófa után, valójában Thomas Andrews volt, a Titanic tervezője és építője, akiről szintén mindenki azt hitte, hogy halálát lelte a hajón.

Helen Kramer 1992-ben bekövetkezett halála után az unokája, Debrina Woods 2012-ben, a Titanic elsüllyedésének századik évfordulóján lépett fel ismét az igénnyel, hogy nagyanyja révén a dúsgazdag Allison család leszármazottja.

Helen Kramer

Bár a Titanic kutatásával foglalkozó tudósok a kérdésben megosztottak voltak, a történetnek hitelt adó szakemberek DNS-tesztet javasoltak bizonyításul. A tesztben az Allison család részéről Sally Kirkelie, Loraine édesanyjának dédunokahúga és Debrina Woods féltestvére, Deanne Jennings vett részt. (Woods nem volt hajlandó alávetni magát a vizsgálatnak.) A teszt semmiféle vérségi köteléket nem igazolt.

David Allison, Hudson fivérének, Percy Allisonnak az unokája a teszt eredményével kapcsolatban kijelentette: "Az Allisonok sohasem adtak hitelt Kramer asszony állításának, de az emiatt kialakult feszültség nagyon is valóságos volt". Hozzátette: rokonaiban fájdalmas sebeket szakított fel Kramer, egyúttal köszönetét fejezte ki Jenningsnek és Kirkelie-nek, hogy a DNS-vizsgálattal végre pontot tehettek a "zaklatás" végére.

Nancy Bergman, David Allison lánytestvére úgy fogalmazott: "fény derült a kolosszális csalásra". Szerinte az egész a pénzről szólt, Debrina könyvet akar írni a történetből, és nincs kétsége afelől, hogy mások is akadnak, akik hasznot akarnak húzni a családi tragédiából.

Woods a DNS-teszt ellenére is ragaszkodik a sztorijához. Kijelentette, hogy megvan a saját DNS-bizonyítéka, amely alátámasztja állítását, és a nála lévő dokumentumokat egy könyvben fedi majd fel, amelyen dolgozik. Woods visszautasította, hogy zaklatná az Allison családot és leszögezte, hogy sem nagyanyja, sem ő nem akart soha a család pénzéből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár