2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dózsa izzó vaskoronája – a nemesek bosszúja

2014. április 24. 14:41 Csernus Szilveszter

Mi volt a felkelés célja?

Az ország elfoglalása ekkora seregnek katonailag lehetetlen volt - ezt ők maguk is jól tudták. A királyság megdöntése tehát nem szerepelhetettt Dózsáék céljaként. Logikusabb az az állítás, hogy Dózsáék a „közös ellenség”, a török ellen akartak vonulni és sikereket elérni. Egy győztes sereg, amely nemcsak Magyarországnak, de a keresztény világnak is jó szolgálatot tesz, jutalma nem maradt volna el. Hunyadi Jánost és Dózsa Györgyöt - már csak hadászati tehetségük alapján is - persze értelmetlen összehasonlítani, ám elképzelhető, hogy eleinte Dózsa így képzelte el a paraszti jogok érvényesítését.

A legelfogadhatóbb magyarázatnak az tűnik, hogy minden régióban megkísérelték felőrölni és engedményekre kényszeríteni a nemességet, ahogy azt Budai Nagy Antal is tette Erdélyben 76 évvel azelőtt. Más kérdés, hogy az Erdélyben kivívott jogokat a nemesség nem tartotta be, hanem ismét fegyverhez nyúlt.

Romsics Ignác a forrásokat összevetve a nemesi kiváltságok eltörlésében látja Dózsáék célját, ami a huszita mozgalmakhoz hasonlítható. A nemesi oklevelek elégetése is a fennálló jogrend eltörlésére való törekvést bizonyítja.

Katonailag a felkelés bukásához, leveréséhez elsősorban a keresztes seregek szétszórtsága járult hozzá. Dózsa minden égtáj felé küldött egy-egy sereget, hogy terjesszék ki a felkelést, ami bár részben sikerült is, a fősereget rendkívül meggyengítette. Ezzel bár elérték, hogy 37 vár, illetve város került a keresztesek kezére, vagy állt melléjük Gönctől-Szalánkeménig és Soprontól az erdélyi Besztercéig, ez csak szétforgácsolta erőiket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár